Aktuálne Dobré rady 

Potrebujete schudnúť, alebo pribrať? Skúste sladké a voňavé bobule!

Hrozno patrí k najzdravšiemu ovociu vôbec. Obsahuje 15 až 20 percent cukru, kyselinu vínnu a jablčnú, provitamín A, komplex vitamínov B, vitamín C. Z minerálnych látok je zastúpený najmä draslík, vápnik, fosfor, železo, sodík, meď a zinok. Hrozno poskytuje aj významné množstvo vlákniny, aromatické látky, triesloviny, farbivá a enzýmy.

Hroznová kúra

Hrozno je mimoriadne vhodné pre rekonvalescentov, pretože je ľahko stráviteľné a relatívne nízkokalorické, sto gramov predstavuje približne šesťdesiat kalórií. Liečivá sila tohto ovocia je známa už dávno. Ľudové liečiteľstvo ho uznáva ako prostriedok na čistenie a obnovu krvi, na zmiernenie chudokrvnosti, zlepšenie trávenia. Takzvaná hroznová kúra môže byť veľmi prospešná najmä pri chorobách žalúdka, pečene, obličiek, čriev a krvného obehu. Počas týždňovej kúry, pri ktorej konzumujeme len jeden až dva kilogramy hrozna a nič iné, sa obnovia asi dve tretiny z celkového objemu krvi. Na pitie je vhodný čaj zo žihľavy a púpavového koreňa. Pri tejto sladkej kúre možno pribrať i schudnúť podľa toho, koľko hrozna denne skonzumujeme. Ak pocit hladu nevieme vydržať, môžeme si pridať slnečnicové alebo tekvicové semená. S hroznom sa nikdy nemá konzumovať nič kysnuté, teda ani chlieb.

Na farbe záleží

Červené a tmavomodré odrody hrozna obsahujú v porovnaní so zelenými väčšie množstvo bioflavonoidov – antioxidantov, o ktorých sa predpokladá, že neutralizujú voľné radikály, čím chránia telo pred rakovinou a srdcovými ochoreniami. Polyfenoly a taníny, ktoré sa nachádzajú v červenom hrozne, môžu však u citlivých ľudí vyvolať migrénu. Preto červené víno patrí k rizikovým nápojom pre tých, ktorí trpia na tento nepríjemný stav. Jasno – červené hrozno je vhodné pri pľúcnych chorobách a pri astme. Modré až tmavočervené odrody pomáhajú pri zaťažení organizmu soľou a kyselinami, pri niektorých kožných chorobách a málokrvnosti.

Na kozmetické účely

Mnohým ľuďom pri konzumácii hrozna prekážajú semienka, preto ich vypľúvajú. Mali by sme ich však radšej pohrýzť, lebo znižujú hladinu cholesterolu v krvi a navyše blahodarne pôsobia na celkový stav žalúdka.

Aj sušené alebo čerstvé listy viniča môžeme využiť na povzbudenie organizmu. Možno z nich spraviť odvar, ktorý povzbudzuje krvotvorbu a znižuje kyslosť žalúdka. Pri zbere listov aj hrozna treba dodržať ochrannú šesťtýždňovú lehotu od posledného chemického ošetrenia viniča.

Čerstvo vytlačenú hroznovú šťavu si môžeme natrieť na tvár a nechať ju pôsobiť ako masku 15 až 20 minút. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje ovocné AHA – kyseliny, veľmi priaznivo pôsobiace na stav pleti. Výťažky z hrozna sa dnes pridávajú do mnohých kozmetických prípravkov.

Stolové hrozno konzumujeme v čerstvom stave, ale dá sa použiť aj na výrobu kompótov, džemov, rôsolov, muštov a sirupov. Čerstvé bobule používame ako ozdobu na múčniky, krémy a pridávame ich do ovocných šalátov.

Najznámejším produktom z hrozna je víno. Aké účinky má jeho mierna konzumácia, je dobre známe. Bez zaujímavosti však nie je ani skutočnosť, že v krajinách, kde je ľahké víno neodmysliteľnou súčasťou obeda, majú ľudia oveľa menej infarktov a iných srdcovo – cievnych komplikácií.

Foto V.Sabo

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články