Potraviny so zaujímavým obsahom železa. Radí MUDr.Karol Džupa
Pripomeniem, že denná odporúčaná dávka železa je 15-25 mg. Zdroje Ž I V O Č Í Š N E (v g/100g hmoty): HARING (20), ale tuniak, treska iba 1-2g, MUŠLE (28), bravčová SLEZINA, OBLIČKY (10-20), pečeň BRAVČOVÁ (15-22), TEĽACIA (10), HOVÄDZIA (5-7), KURACIA (5-9), sviečková (2,5), hovädzie rebro (2), mäso hovädzie (1,5), králičie (1,5), prsia morčacie (1,2), kuracie (0,75), ale vaječný ŽĹTOK (7), jedno celé slepačie vajce má 2g (praženica z troch 6g). R A S T L I N N É (v g/100g hmoty): SUŠENÁ PETRŽLENOVÁ VŇAŤ (50), ale čerstvá „iba“ 6g, PŠENIČNÉ KLÍČKY (16), SÓJA (9-10), ale tofu „len“ 5,5 g, PŠENO (15), PAŽÍTKA (8), ŠOŠOVICA (7-10), FAZUĽA (5-10), bôb (5), hrach (4,5), špenát (2,5), pór (3), zelený šalát (1,5). Dobrým zdrojom železa je MAK (17), semená TEKVICOVÉ, SLNEČNICOVÉ (12), SEZAMOVÉ (10), ĽANOVÉ (8), PISTÁCIE (8), oriešky KEŠU (6,5), OVSENNÉ VLOČKY (6), SUŠENÉ MARHULE (5), oriešky lieskové (4,5), arašidy (2,5-4,5), mandle (3,5), pór (3), figy (2,5), kokos (2,5), zelený šalát, kel, hrach (2), hrozienka (2), brokolica (1,5), cesnak (1,5), mrkva (1-2). „Borcami“ sú aj KORENINY (podľa druhu 15-350), SUŠENÉ HRÍBY (50-70), riasa CHLORELLA (65), MORSKÉ RIASY (50-60), KVASNICE (15-17), nezanedbateľne aj KAKAO (8) či melasa.
Text a foto MUDr. Karol Džupa