Najčítanejšie Recepty 

Pohostenie pre náročnú návštevu

Aj keď sa tieto recepty môžu zdať komplikované, ich príprava je jednoduchá

Toast s rukolou, sušenými paradajkami, grilovaným kozím syrom a dressingom z dijonskej horčice

Dressing:

  • 100g smotany
  • 20g dijonskej horčice
  • 20g medu
  • soľ
  • mleté korenie

Rukolový šalát:

  • 80g rukoly
  • 30 g nakrájaných sušených paradajok
  • pár kvapiek citrónovej štavy
  • 5g olivový olej

Ďalšie suroviny:

  • 160g kozieho syra
  • 8 toastových chlebov (plátkov)

Príprava:

Ogrilované toasty potrieme dressingom a medzi každé dva vložíme šalát z rukoly Kozí syr narežeme na plátky a sprudka ogrilujeme na oboch stranách (cca 10 sekúnd z každej strany). Po ogrilovaní syr položíme na rukolu medzi toasty, pritlačíme prepichneme špáradlami a rozrežeme na 2 kusy.

Trhaný listový šalát s grilovanou hlivou

Šalát:

  • 70 g lolo roso
  • 70 g lolo biondo
  • 70 g valerián
  • 70 g red chard
  • 70 g rukoly
  • 50 g mrkvy
  • 50 g ľadového šalátu
  • 50 g mladého špenátu

Dressing:

  • 50g majonézy
  • 50 g bieleho jogurtu
  • 30 g balsamica čierneho
  • 20 g olivového oleja
  • 5 g citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté korenie

Grilovaná hliva:

  • 400g hlivy
  • 1g mletá paprika
  • 1g mleté biele korenie
  • 1g mletá rasca
  • 1g čerstvý tymian
  • 1g čerstvý rozmarín
  • nasekaný 1 strúčik cesnaku
  • 15g olivového oleja.

Príprava:

Jednotlivé ingrediencie šalátu zmiešame dokopy, na strednom ohni ogrilujeme hlivu s korením a pridáme strúčik cesnaku. Ogrilovanú hlivu primiešame do šalátu a zalejeme dressingom.

Prepelička plnená  jablkami granny smith a gaštanmi so zemiakovo brokolicovou kašou

  • 4ks vykostených prepeličiek bez stehien
  • 4ks bielej žemle
  • 2ks jabĺk granny smith
  • 80g gaštanov
  • 40g šalotky
  • 600g zemiakov
  • 200g brokolice
  • 2dcl mlieka
  • 50 g masla
  • Biele korenie
  • Soľ
  • 2 g čerstvého tymiánu
  • 0,5 dcl bieleho vína
  • 0,1 dcl hľuzovkového oleja

Príprava:

Vykostené prepeličky (okrem stehien ) si rozrežeme na 2 polky ktoré naplníme plnkou z na kocky nakrájanej bielej žemle, jabĺk granny smith (jemne prehriate na hľuzovkovom oleji) gaštanov, šalotky a dochutenej mletým bielym korením, soľou a čerstvým tymianom. Prepeličky si zviažeme špagátom aby sa počas pečenia nerozviazali. Pečieme prikryté spolu so šalotkou, podliate bielim vínom do mäkka a ku koncu odkryjeme a zapečieme. Zemiaky očistíme, nakrájame a varíme do mäkka. Ku koncu pridáme brokolicu a znova varíme domäkka, scedíme vodu pridáme mlieko a maslo a rozmiešame na kašu.

Zelená špargľa na masle a víne, s teplým cous cous šalátom z jarnej zeleniny, rukoly, parmezánu a bazalkového pesta

  • 600g očistenej špargle
  • 1,5 dcl bieleho vína
  • 4dcl zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 80g postrúhanej mrkvy
  • 80g cukrového hrášku
  • 80g cous cousu
  • 20g postrúhaného parmezánu
  • 5g bazalkového pesta
  • 80g cherry paradajok
  • 100g rukoly
  • 50g Maslo
  • 50g Olivový olej

Príprava:

Očistenú špargľu položíme na panvicu z roztopeným maslom podlejeme 1dcl bieleho vína, vyredukujeme, podlejeme polovicou zeleninového vývaru a povaríme domäkka. Na olivovom oleji orestujeme šalotku, ktorú podlejeme 0,5dcl bieleho vína a vyredukujeme, pridáme postrúhanú mrkvu, cukrový hrášok, cous cous a horúci zeleninový vývar. Prikryjeme a dáme dolu zo šporáka, stačí 5 minút na to aby cous cous zmäkol. Potom do teplého cous cousu pridáme postrúhaný parmezán, bazalkové pesto, napoly rozrezané a ogrilované cherry paradajky a rukolu, ktorú sme predtým pokvapkali citrónovou šťavou a olivovým olejom. Celú zmes zľahka premiešame.

Hrušková polievka De Luxe s ricottovými vanilkovými knedličkami v pistáciách.

  • 2 hrušky
  • 200g Ricotta syra
  • 50g pistácií
  • 50g kryštálového cukru
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 1 vajce
  • 50g krupice
  • Lístok mäty na dozdobenie
  • 50g medu
  • 1 struk vanilky
  • 0,5 L Hubert De Luxe

Príprava:

Jemne skaramelizovaný med podlejeme 2dcl sektu, pridáme zrnko čerstvej vanilky, prevaríme a do horúceho sektu pridáme malé guličky ktoré sme vykrojili z hrušky. Odstavíme, vychladíme a necháme odstáť cez noc v chladničke. Hrušky z nálevu vyberieme. Ricottu zmiešame s krupicou, cit. kôrou a vajíčkom, vytvarujeme malé knedličky (cca 3-5 cm), vyvaríme v jemne osolenej vode a po uvarení vyvaľkáme v podrvených pistáciách zmiešaných s kryštálovým cukrom. Do vychladených hrušiek pred podávaním prilejeme ešte 3dcl vychladeného Hubert de Luxe. Polievku vlejeme do taniera (tak do výšky 1,5cm) do prostred uložíme 3 knedličky a dekorujeme vykrojeným kúskom hrušky a mätou.

Čokoládový fondant

  • 45 g čokolády
  • 45 g masla
  • 45 g cukru
  • 45 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok

Príprava:

Čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom a zmiešame s roztopenou čokoládou a múkou. Zmes čokolády nalejeme do dvakrát vymaslovenych nádobiek (po prvom vytretí maslom ich vložíme do chladničky na 5 min a znovu vytrieme). Nádobky vysypeme kakaom a pečieme v rozpálenej peci na 180 C 8 minút. Vyklopíme na tanier a podávame s malinami a lesným ovocím.

Žemľové krutony z kačacej pečienky s trhaným šalátom.

  • (4 porcie)
  • 5 rožkov
  • 250g kačacej pečene
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 mladá cibuľka
  • 1 vajce
  • 200g lolo biondo
  • 100g rukoly
  • 100g ľadového šalátu
  • 100g slaniny
  • petržlenová vňať
  • mleté korenie
  • olivový olej
  • cherry paradajky na výzdobu
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • soľ

Príprava:

Rožky nakrájame na malé kocky, do nich nastrúhame kačaciu pečeň a zabaríme vriacim mliekom. Pridáme nakrájanú a orestovanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté korenie a vajce. Dobre zamiešame a plnku rozdelíme do 4 vymastených formičiek na pečenie a pečieme 15 min. na 175 C. Plnku kladieme na šalát z lolo biondo, rukolu, ľadový šalát, mladú cibuľku, soľ, olivový olej a par kvapiek cit. šťavy. Na šalát rozsypeme pokrájanú restovanú slaninku. Dozdobíme čerstvými cherry paradajkami.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články