Pohostenie pre náročnú návštevu
Aj keď sa tieto recepty môžu zdať komplikované, ich príprava je jednoduchá
Toast s rukolou, sušenými paradajkami, grilovaným kozím syrom a dressingom z dijonskej horčice
Dressing:
- 100g smotany
- 20g dijonskej horčice
- 20g medu
- soľ
- mleté korenie
Rukolový šalát:
- 80g rukoly
- 30 g nakrájaných sušených paradajok
- pár kvapiek citrónovej štavy
- 5g olivový olej
Ďalšie suroviny:
- 160g kozieho syra
- 8 toastových chlebov (plátkov)
Príprava:
Ogrilované toasty potrieme dressingom a medzi každé dva vložíme šalát z rukoly Kozí syr narežeme na plátky a sprudka ogrilujeme na oboch stranách (cca 10 sekúnd z každej strany). Po ogrilovaní syr položíme na rukolu medzi toasty, pritlačíme prepichneme špáradlami a rozrežeme na 2 kusy.
Trhaný listový šalát s grilovanou hlivou
Šalát:
- 70 g lolo roso
- 70 g lolo biondo
- 70 g valerián
- 70 g red chard
- 70 g rukoly
- 50 g mrkvy
- 50 g ľadového šalátu
- 50 g mladého špenátu
Dressing:
- 50g majonézy
- 50 g bieleho jogurtu
- 30 g balsamica čierneho
- 20 g olivového oleja
- 5 g citrónovej šťavy
- soľ
- mleté korenie
Grilovaná hliva:
- 400g hlivy
- 1g mletá paprika
- 1g mleté biele korenie
- 1g mletá rasca
- 1g čerstvý tymian
- 1g čerstvý rozmarín
- nasekaný 1 strúčik cesnaku
- 15g olivového oleja.
Príprava:
Jednotlivé ingrediencie šalátu zmiešame dokopy, na strednom ohni ogrilujeme hlivu s korením a pridáme strúčik cesnaku. Ogrilovanú hlivu primiešame do šalátu a zalejeme dressingom.
Prepelička plnená jablkami granny smith a gaštanmi so zemiakovo brokolicovou kašou
- 4ks vykostených prepeličiek bez stehien
- 4ks bielej žemle
- 2ks jabĺk granny smith
- 80g gaštanov
- 40g šalotky
- 600g zemiakov
- 200g brokolice
- 2dcl mlieka
- 50 g masla
- Biele korenie
- Soľ
- 2 g čerstvého tymiánu
- 0,5 dcl bieleho vína
- 0,1 dcl hľuzovkového oleja
Príprava:
Vykostené prepeličky (okrem stehien ) si rozrežeme na 2 polky ktoré naplníme plnkou z na kocky nakrájanej bielej žemle, jabĺk granny smith (jemne prehriate na hľuzovkovom oleji) gaštanov, šalotky a dochutenej mletým bielym korením, soľou a čerstvým tymianom. Prepeličky si zviažeme špagátom aby sa počas pečenia nerozviazali. Pečieme prikryté spolu so šalotkou, podliate bielim vínom do mäkka a ku koncu odkryjeme a zapečieme. Zemiaky očistíme, nakrájame a varíme do mäkka. Ku koncu pridáme brokolicu a znova varíme domäkka, scedíme vodu pridáme mlieko a maslo a rozmiešame na kašu.
Zelená špargľa na masle a víne, s teplým cous cous šalátom z jarnej zeleniny, rukoly, parmezánu a bazalkového pesta
- 600g očistenej špargle
- 1,5 dcl bieleho vína
- 4dcl zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 80g postrúhanej mrkvy
- 80g cukrového hrášku
- 80g cous cousu
- 20g postrúhaného parmezánu
- 5g bazalkového pesta
- 80g cherry paradajok
- 100g rukoly
- 50g Maslo
- 50g Olivový olej
Príprava:
Očistenú špargľu položíme na panvicu z roztopeným maslom podlejeme 1dcl bieleho vína, vyredukujeme, podlejeme polovicou zeleninového vývaru a povaríme domäkka. Na olivovom oleji orestujeme šalotku, ktorú podlejeme 0,5dcl bieleho vína a vyredukujeme, pridáme postrúhanú mrkvu, cukrový hrášok, cous cous a horúci zeleninový vývar. Prikryjeme a dáme dolu zo šporáka, stačí 5 minút na to aby cous cous zmäkol. Potom do teplého cous cousu pridáme postrúhaný parmezán, bazalkové pesto, napoly rozrezané a ogrilované cherry paradajky a rukolu, ktorú sme predtým pokvapkali citrónovou šťavou a olivovým olejom. Celú zmes zľahka premiešame.
Hrušková polievka De Luxe s ricottovými vanilkovými knedličkami v pistáciách.
- 2 hrušky
- 200g Ricotta syra
- 50g pistácií
- 50g kryštálového cukru
- citrónová kôra z jedného citróna
- 1 vajce
- 50g krupice
- Lístok mäty na dozdobenie
- 50g medu
- 1 struk vanilky
- 0,5 L Hubert De Luxe
Príprava:
Jemne skaramelizovaný med podlejeme 2dcl sektu, pridáme zrnko čerstvej vanilky, prevaríme a do horúceho sektu pridáme malé guličky ktoré sme vykrojili z hrušky. Odstavíme, vychladíme a necháme odstáť cez noc v chladničke. Hrušky z nálevu vyberieme. Ricottu zmiešame s krupicou, cit. kôrou a vajíčkom, vytvarujeme malé knedličky (cca 3-5 cm), vyvaríme v jemne osolenej vode a po uvarení vyvaľkáme v podrvených pistáciách zmiešaných s kryštálovým cukrom. Do vychladených hrušiek pred podávaním prilejeme ešte 3dcl vychladeného Hubert de Luxe. Polievku vlejeme do taniera (tak do výšky 1,5cm) do prostred uložíme 3 knedličky a dekorujeme vykrojeným kúskom hrušky a mätou.
Čokoládový fondant
- 45 g čokolády
- 45 g masla
- 45 g cukru
- 45 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Príprava:
Čokoládu spolu s maslom roztopíme nad parou. Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom a zmiešame s roztopenou čokoládou a múkou. Zmes čokolády nalejeme do dvakrát vymaslovenych nádobiek (po prvom vytretí maslom ich vložíme do chladničky na 5 min a znovu vytrieme). Nádobky vysypeme kakaom a pečieme v rozpálenej peci na 180 C 8 minút. Vyklopíme na tanier a podávame s malinami a lesným ovocím.
Žemľové krutony z kačacej pečienky s trhaným šalátom.
- (4 porcie)
- 5 rožkov
- 250g kačacej pečene
- 2,5 dcl mlieka
- 1 stredná cibuľa
- 1 mladá cibuľka
- 1 vajce
- 200g lolo biondo
- 100g rukoly
- 100g ľadového šalátu
- 100g slaniny
- petržlenová vňať
- mleté korenie
- olivový olej
- cherry paradajky na výzdobu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- soľ
Príprava:
Rožky nakrájame na malé kocky, do nich nastrúhame kačaciu pečeň a zabaríme vriacim mliekom. Pridáme nakrájanú a orestovanú cibuľku, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté korenie a vajce. Dobre zamiešame a plnku rozdelíme do 4 vymastených formičiek na pečenie a pečieme 15 min. na 175 C. Plnku kladieme na šalát z lolo biondo, rukolu, ľadový šalát, mladú cibuľku, soľ, olivový olej a par kvapiek cit. šťavy. Na šalát rozsypeme pokrájanú restovanú slaninku. Dozdobíme čerstvými cherry paradajkami.