Dobré rady Najčítanejšie 

Mamičky, prečítajte si, čo by ste mali dávať deťom na desiatu

Zdravá desiata pre deti

Ak má vaše telo správne fungovať, potrebuje pravidelne prijímať dostatočné množstvo kvalitných, zdravých a výživných potravín. Preto by medzi raňajkami, obedom a večerou nemala chýbať desiata a olovrant. Dodržiavanie tohto základného pravidla prospieva dospelým a ešte viac deťom.

„Deti potrebujú mať dostatok energie po celý deň. Ak dieťa neraňajkuje a súčasne málo alebo nevhodne desiatuje, hladina cukru v krvi začne kolísať, deti sú unavené a nesústredené. Naopak po sladkostiach, medzi ktoré nepatrí len čokoláda, ale aj sladené nápoje, sušienky, sladké cereálie alebo pečivo, sa hladina cukru vďaka tzv. rýchlym cukrom rozkolíše ešte viac, čo vedie k hyperaktivite a agresivite,“ vysvetľuje skúsená poradkyňa na výživu Monika Divišová a teóriu pohotovo ilustruje konkrétnym príkladom: „Často sa stáva, že deti vynechajú raňajky i desiatu, obed v školskej jedálni im nechutí a tak sa domov vracajú vyhladované. Prirodzene potom siahnu po niečom „dobrom“, čo ich rýchlo zasýti. Lenže tento efekt trvá veľmi krátko, vzápätí sa opäť dostaví hlad, ktorý dieťa utíši ďalšou cukrovinkou, alebo tučnou, slanou salámou a všetko sa opakuje. Výsledok je jasný. Dieťa až do večera nezjedlo žiadne pre telo dôležité živiny. Nevyvážená strava potom prispieva k mnohým zdravotným problémom, znižuje imunitu, vyvoláva a prehlbuje psychické problémy, vedie k nadváhe, bolestiam hlavy, k rozvoju akné…“

Ideálna desiata podľa Moniky Divišovej obsahuje vyvážený pomer všetkých základných výživových prvkov, ako sú komplexné sacharidy (napr. celozrnné pečivo), bielkoviny (napr. syr, tvaroh), zdravých, telu prospešných tukov (napr. nesolené a nepražené oriešky), vitamíny, minerály a vlákninu (zelenina). Pri výbere pečiva radí siahnuť po celozrnnom kvôli vysokému obsahu vlákniny, navyše je oveľa lepším zdrojom energie než biele, telo si z neho dokáže brať energiu postupne a dlhšie. Biele pečivo obsahuje málo živín a žiadnu vlákninu, nenasýti nadlho a telu dodá len „prázdne kalórie“. Jednoznačne správnou voľbou je pre svoju nízkokalorickú hodnotu a vysoký obsah vitamínov a vlákniny zelenina. Na postrúhanej mrkve s kúskom jabĺčka si určite pochutí celá rodina. Dôležitou úlohou zdravého stravovania detí je pitný režim s odporúčanými 1 – 2,5 litra nesladených tekutín denne.

Majte na pamäti, že ak dáte deťom namiesto desiatej peniaze, aby si samé niečo kúpili, pravdepodobne to budú sušienky, čokoládová tyčinka, alebo presladené nápoje typu cola,“ pripomína Monika Divišová rodičom a pridáva aj konkrétne tipy na zdravé desiate ušité na mieru detským chutiam:

– Nakrájané jablko + za hrsť mandlí.

– Šalát z postrúhanej mrkvy a jabĺčka s hrozienkami a kokosom, sladené jablčnou šťavou.

– Biely jogurt s postrúhaným jabĺčkom, osladené jablkovým sirupom.

– Jogurtový nápoj rozmixovaný s banánom.

– Celozrnné pečivo s lučinou a rajčinou.

– Celozrnná bageta s maslom (v BIO kvalite), s plátkom pečeného morčacieho mäsa a s paprikou.

– Ovocný šalát s nasekanými orechmi.

– Mix sušeného ovocia (nesladené) a orieškov (nesolené, nepražené).

– Oriešková alebo orechová tyčinka sladená medom.

– Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou (morská soľ, kvapka olivového oleja): s postrúhanou mrkvou, s postrúhaným syrom alebo zelenými bylinkami, s plátkami zeleniny.

– Celozrnné pečivo so zeleninovými pomazánkami, s plátkami zeleniny – rajčiny, mrkva, šalát, reďkovky.

– Syr cottage so zeleninovými prstami (syr cottage zmiešaný s tvarohom v pomere 2 : 1, zelené bylinky + zelenina: mrkva, kaleráb, nakrájané na pozdĺžne kúsky, ktorými sa syr naberá), celozrnné pečivo.

– Ryžová, alebo vločková kaša s čerstvým alebo sušeným ovocím a posekanými orieškami osladená obilným sladom alebo javorovým sirupom. Trošku masla na omastenie.

– Domáci celozrnný mrkvový alebo ovocný koláč, perník – bez použitia bieleho cukru.

– Tvarohová desiata z tvarohu, jogurtu so sparenými jablkami, či iným ovocím ( bez cukru), hrozienkami, orieškami, semienkami a škoricou.

– Jablkové alebo iné ovocné pyré (nesladené, najlepšie bio), posypané celozrnnými cereáliami (pšeničné pukance).

A čím desiatu zapiť?

– Bylinkové, ovocné čaje. Ak je to nutné, sladené jablkovým džúsom.

– Teplý alebo studený jablková džús (100%) zriedený s vodou v pomere 1 : 4 s vytlačeným citrónom.

Foto 2media.cz

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články