Pavlova Boby Volkovej
Boženu Volkovú poznáte z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v Indii, výborná hostiteľka, ešte lepšia kuchárka a teraz aj starostlivá babička. Tu je jej recept na tento lahodný dezert.
Na cesto potrebujeme:
- 4 bielka
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička octu
- 1 lyžička vanilkovej arómy
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Krém:
- 1 plechovka mandarinkového kompótu aj so šťavou
- 250 ml šľahačková smotana
- 1 vanilkový puding OLÉ
- cukor podľa chuti
Na vrch:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- cukor podľa chuti
- 1 štužovač šľahačky
- čerstvé i mrazené drobné ovocie
Postup:
Bielká vyšľaháme, ku koncu pridáme preosiaty cukor. Šľaháme, kým nie je sneh tuhý, biely a lesklý. Potom vareškou zamiešame ocot, vanilkovú arómu a škrob. Na plech položíme papier na pečenie, nakreslíme si kruh (pozor, sneh sa trochu roztečie), špachtľou rozložíme sneh a okraje zdvihneme. Rúru predhrejeme na 150 stupňov. Vložíme plech so snehom a okamžite znížime teplotu na 140 stupňov. Pečieme asi 15 minút a stiahneme teplotu na 130 stupňov. Pečieme ešte 75 minút Rúru počas pečenia, ani po vypnutí neotvárame. Necháme vychladnúť v rúre, ideálne od večera do rána. Potom vrch trochu poklepeme lyžicou, aby sme mali väčší priestor na plnku. Podľa návodu urobíme puding, pridáme na drobno nakrájané zavárané mandarinky, cukor a vyšľahanú smotanu. Rozdelíme po korpuse. Na vrch ešte vyšľaháme ďalšiu šľahačku spolu so stužovačom a cukrom. A na vrch poukladáme čerstvé, alebo mrazené drobné ovocie.
Text a foto Božena Volková