Navigácia
Čo ma štve 

Nie že by som nebola spokojná….

…ale skoro 30 rokov po “nežnej,” po ktorej sme mali byť  veľmi skoro ako Švajčiarsko, som taká rozčarovaná. Veľmi rada pozerám nemecké televízne stanice, hlavne  dokumenty z prírody, ale aj varenie. Práve som jedno takéto varenie dopozerala, niečo ako Bez servítky, čo pred časom vysielala aj jedna naša súkromná televízia. Hostiteľmi boli manželia. On 47 rokov, obchodník, ona 51 rokov učiteľka. Teraz si prečítajte ich menu, ktoré pripravovali hosťom relácie Perfekte Dinner. Predjedlo: tatarák z lososa, tatarák z tuniaka, špičkový kozí syr s čerstvou figou…. Hlavné jedlo: tá najdrahšia teľacia panenka (z chladničky vytiahli 2,5 kilový kúsok, stál najmenej 100 euro), pečené zemiačky, hruškové pyré, šalát. Dezert : domáca vanilková zmrzlina (v každej nemeckej domácnosti majú stroj na zmrzlinu), najkvalitnejší čokoládový dezert, čerstvé drobné ovocie….Aperitív samozrejme pravé šampanské, kvalitné vína. V kuchyni tie najmodernejšie prístroje, nástroje, drahé nože, servírovalo sa na hranatom porceláne, domáci sa pochválili špičkovo  zariadeným domom, ale podľa môjho názoru aj nadspotreba, ale o tom dnes nechcem hovoriť.  Ak si spomenieme na naše podobné relácie v malých panelových bytoch, čo najlacnejšie menu, tak ako je u nás zvykom, kontroverzní účinkujúci, závisť,…Nemci  doprajú úspech spolusúťažiacemu, nezávidia si, práve naopak, posúva ich to ďalej, robia všetko preto, aby v budúcnosti aj oni  dosiahli niečo podobné. Úprimne sa tešia, keď ten druhý je lepší a vyhrá. Aj by som to zovšeobecnila. Pozerám aj politické debaty na nemeckých staniciach, ale vždy je tam úcta a rešpekt. Nikdy tých Nemcov nedobehneme! Neviem, či je to zlou politikou, alebo je to v nás Slovanoch?

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Podobné články