Či je bryndza naším slovenským klenotom niet pochýb. No keď sa spojí so zemiakmi,
špenátom a slaninkou, vznikne gastronomický šperk, ktorý nemá na svete páru.
Cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 žĺtok, polohrubá múka podľa potreby,
soľ, múka na posypanie dosky
Plnka: 150 g bryndze, 100 g čerstvého špenátu, strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté
korenie
Posyp: Opražená slaninka a bryndza
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme žĺtok a štipku soli.
Podľa potreby pridáme múku a vypracujeme tuhšie cesto. Na pomúčenej doske cesto
vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5 cm. Listy špenátu
sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť, nadrobno nakrájame a zmiešame s bryndzou
a nasekaným cesnakom. Dochutíme soľou a korením. Plnku lyžičkou rozdelíme na
kolieska, tie preložíme na polovicu a okraj popritláčame. Pirohy varíme vo vriacej
osolenej vode, kým nevyplávajú. Scedíme, necháme odkvapkať a podávame posypané
bryndzou a opraženou slaninkou.
Vaše komentáre