Maškrta z pusiniek, recept známej českej kuchárky Čiriny v podaní Irenky Píšovej
Čirina varila pre celebrity a jej recepty boli naozaj mimoriadne. Ale to pokojne môžeme povedať aj o pani Irenke Píšovej z Banskej Štiavnice, ktorá nielen chutne navarí, ale aj naaranžuje a pridá na svoju facebooku stránku Irenkine dobrôtky.
Základný recept na pusinky:
- 4 ks bielky
- 120 g kryštálového cukru
- 110 g práškového cukru
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL škrobu
- 1 ČL bieleho vinného octu
Bielky a cukor šľaháme dotuha, potom postupne pridáme ostatné suroviny, ocot nakoniec a šľaháme ešte asi 30 sekúnd. Vytvoríme na plechu, vyloženom papierom kopčeky a pečieme na 140 stupňoch asi 45 minút, potom rúru otvoríme a necháme pusinky chladnúť v rúre asi 10-15 minút.
Krém:
Šlahačka:
- 1/2 litra šľahačky
- 2 stužovače
- 2 PL nescafé /v prášku, použila som Velvet /
Šľahačku vyšľaháme so stužovačom a pridáme 2 Pl kávy. Ukladáme do misky pusinky, na to časť šľahačky, mandle a proces opakujeme, posypeme opraženými mandľami a opakujeme. Končíme šľahačkou a mandľami.
Necháme odležať asi 2 hodiny v chlade.
Text a foto Irena Píšová