Ľanový chlebík s cmarom (hrnčekový recept)
Výborný chlebík podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku.
Potrebujeme:
- 3 hrnčeky hladkej múky ( 1 hrnček – 2,5 dcl)
- 1 lyžica oleja
- 1 hrnček vlažnej vody
- 1/2 hrnčeka cmaru, alebo acidka
- 3 lyžice ľanových semienok
- 1 lyžica sušeného droždia
- 1 lyžička soli
Postup:
Všetko spolu premiešame metličkami na cesto cca 15 – 20 minút. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ešte raz ručne premiesime. Vytvarujeme bochník, prikryjeme a necháme asi hodinu vykysnúť. Potom vezmeme pekáč s pokrievkou, vymastíme ho a preložíme doň vykysnuté cesto. Jemne narežeme, prikryjeme a pečiem v prehriatej rúre na 220 stupňov cca 1/2 hodinu. Potom zoberieme pokrievku a a ešte necháme dopiecť, kým nie je chrumkavá kôrka. Po upečení potrieme vodou, ako naše staré mamy. Chlebík sa bude pekne lesknúť.
Text a foto Karol Hrčka