Aktuálne Recepty 

Ľanový chlebík s cmarom (hrnčekový recept)

Výborný chlebík podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku.

Potrebujeme:

  • 3 hrnčeky hladkej múky ( 1 hrnček – 2,5 dcl)
  • 1 lyžica oleja
  • 1 hrnček vlažnej vody
  • 1/2 hrnčeka cmaru, alebo acidka
  • 3 lyžice ľanových semienok
  • 1 lyžica sušeného droždia
  • 1 lyžička soli

Postup:

Všetko spolu premiešame metličkami na cesto cca 15 – 20 minút. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ešte raz ručne premiesime. Vytvarujeme bochník,  prikryjeme a necháme asi hodinu vykysnúť. Potom vezmeme pekáč s pokrievkou, vymastíme ho a preložíme doň vykysnuté cesto. Jemne narežeme, prikryjeme a pečiem  v prehriatej rúre na 220 stupňov cca 1/2 hodinu. Potom zoberieme pokrievku a a ešte necháme dopiecť, kým nie je chrumkavá kôrka. Po upečení potrieme vodou, ako naše staré mamy. Chlebík sa bude pekne lesknúť.

Text a foto Karol Hrčka

 

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články