Aktuálne Recepty 

Tyrolské buchty podľa Janky Horečnej

Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty. Ale aj naše žienky vedia pripraviť túto dobrotu.

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1/2 kg hladkej múky
  • 9 dcl vlažnej vody
  • 60 g čerstvého droždia
  • 60 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 15 g soli
  • 6 vajec
  • 1/2 dcl oleja

Ďalej potrebujeme:

  • slivkový lekvár
  • pomletý mak s cukrom
  • maslo

Postup:

Droždie zmiešame s trochou vody s cukrom a pridáme 2 lyžičky múky. Chvíľu počkáme, kým sa kvások naštartuje a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Potom si cesto rozdelíme na cca 250 g diely a vytvoríme z nich guľôčky ako žemle. Každú guľôčku rozvaľkáme a naplníme slivkovým lekvárom. Ja dávam do každej asi 30 g. Vytvarujeme buchty, ktoré prikryjeme utierkou  a necháme asi 20 minút podkysnúť. Najlepšie sa urobia v parnom hrnci, ale ak nemáte, tak naše babičky si na hrniec s vriacou vodou uviazali tenké plátno, buchty naň položili, prikryli ďalším hrncom a nechali asi 8 minút pariť. Buchty vyberieme, potrieme olejom.

Môžete ešte poliať roztopeným maslom, ale my máme radi cukrové maslo. Ako ho urobiť? Do hrnca dáme rozvariť šálku cukru s pol šálkou vody a do vriaceho sirupu roztopíme 125 g masla. Buchty polejeme a posypeme makom s cukrom. Buchty výborne chutia napríklad aj s hustým sirupom z lesného ovocia.

Text a foto Janka Horečná

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články