Navigácia
Dobré rady 

Ktorý z týchto dvoch kúskov lososa by ste si vybrali?

Asi väčšine z nás chutí táto ryba a bolo by dobré, keby sme ju konzumovali aspoň raz za týždeň. Losos má skvelú chuť, množstvo živín, ktoré sú prospešné najmä pre mozog a veľmi ľahko sa pripravuje, dokonca sa môže konzumovať aj surový.  Ale podobne ako hovädzie mäso, aj losos nie je ako losos, hlavne pokiaľ ide o chuť, obsah tuku a živín. Všetko závisí od toho, kde a ako strávil život. Pozrime sa na naše dva obrázky. Na ľavom obrázku je chytený na Aljaške a ten vpravo je z umelého chovu. Pokiaľ ide o farbu, losos má byť červený.

Tie z umelého chovu sú bledé. Rozdiel vo farbe spôsobuje astaxantinom, jasne červená molekula, ktorá sa nachádza v riasach a v planktóne. Je to veľmi užitočná látka, antioxidant s protizápalovým účinkom, zlepšuje prietok krvi, posilňuje bunkové membrány. Toto všetko má vo svojej potrave divoký losos. Losos z farmy je kŕmený granulami, ktoré neobsahujú prírodný astaxantín, takže ho chovatelia pridávajú v syntetickej podobe. Väčšinou sa vyrába z petrochemických produktov a samozrejme nie je identický s prírodným. Losos z umelého chovu môže obsahovať aj zvyškové množstvá antibiotík.

Údený losos je tiež vynikajúca pochúťka, ale počas údenia sa produkuje histamín, ktorý u citlivých ľudí môže spôsobiť zápal.

Ak vy beriete toho správneho lososa, skúste ho pripraviť podľa tohto receptu:

  • 2 filety lososa
  • 1 lyžička oleja
  • morská soľ
  • 1 lyžica masla
  • zmes čerstvých byliniek ( cesnakovú vňať, petržlenovú vňať, kôpor)
  • citrón

Postup:

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Lososa potrite olejom, posoľte, posypte nasekanými bylinkami a na vrch dajte maslo. Takto pripravený filet zabaľte do papiera na pečenie tak, aby nemala kade unikať šťava. Pečte asi 18 minút. Hotové dochuťte citrónovou šťavou.

Zdroj vstolovke.com

Vaše komentáre

Podobné články