Aktuálne Zdravie 

Karfiol je v našej strave nenahraditeľný. Prečo?

Hovorí sa, že zdraví majú tisíc prianí, chorí iba jedno… Zelenina je súčasťou správnej výživy a jej denná konzumácia priaznivo ovplyvňuje naše zdravie. Vďačným zdrojom množstva jedál je čoraz obľúbenejší karfiol. Vďaka vysokému podielu vody a biologicky účinných látok je jedným z najzdravších druhov zeleniny. Karfiol je významným dodávateľom vitamínov, minerálov, stopových prvkov a nenahraditeľných aminokyselín. Obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Prítomnosť vitamínu B5 stimuluje tvorbu kortizolu a takto prispieva k regulácii zápalových procesov. Namiesto zložitých liečebných procesov, ako si uchovať v zuboch a kostiach fluór a dodať organizmu dôležité minerálne látky, stačí pravidelne konzumovať karfiol. Karfiol chráni tráviaci trakt pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva. Vedci experimentálne kŕmili skupinu zvierat karfiolom a následne ju vystavili pôsobeniu veľmi silnej rakovinotvornej látky. Zvieratá kŕmené karfiolom mali o 63% nižší výskyt rakoviny, ako zvieratá, ktoré karfiol pri pôsobení rakovinotvornej látky nedostávali. Energetická hodnota karfiolu poteší každého, kto chce schudnúť. Je účinný proti rednutiu kostí, lámavosti nechtov, spomaľuje vypadávanie vlasov, hojí zápaly pokožky a slizníc. Podobné účinky ako karfiol má i jeho blízka príbuzná – brokolica. Z obsahového hľadiska je ešte hodnotnejšia, pretože obsahuje viac vitamínu C, minerálnych a stopových prvkov. Odporúča sa na pravidelný konzum dojčiacim matkám, tehotným ženám a malým deťom. Znižuje riziko vzniku pľúcnej rakoviny u bývalých fajčiarov. „Jesť to je nevyhnutnosť, ale správne jesť to je umenie“ – poúča príslovie. Zaradením karfiolu a brokolice do nášho jedálneho lístka napĺňame odkaz tejto múdrosti v praxi.

Text MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články