Aktuálne Dobré rady 

Jedno z našich domácich antivirotik – chren z divokej prírody. Silný ako fras, ale taký má byť.

Tentokrát vykopal syn Erik, nastrúhal ho a ja len do pohárikov dala a nálev uvarila.
Aj sme si pri ňom poplakali, celý byt má chrenovú vôňu.
Dávam ho omáčky, do pomazánky, alebo k mäsku, na Veľkú noc k údenému, do cviklového šalátu.
Chren dedinský obsahuje viac vitamínu C ako citróny. Okrem C obsahuje A, B, E, vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, selén, omega 6 a omega 3 kyseliny.
Zložky chrenu majú antibakteriálny, antivírusový a čistiaci účinok, podporujú prekrvenie.
Chren podporuje činnosť obličiek, pomáha pri ochoreniach a zápaloch močového mechúra a stimuluje trávenie.
Pomáha pri reume a bolestiach kĺbov.
Pomáha znižovať hladinu lipidov v krvi a normalizovať triglyceridy.
Zlepšuje zdravie srdca.
Podporuje zdravé chudnutie.
Dodáva telu energiu.
Jeho vitamíny a éterické oleje s účinnou látkou sinigrín majú antibiotický účinok, vďaka čomu sa odporúčajú ako prevencia proti prechladnutiu.
Výborný pri jarnej únave, chrípke.
Znižuje vysoký tlak krvi.
Prevencia rakoviny.
Posilňuje imunitu.
Uľavuje pri kašli.
U citlivých ľudí môže vyvolať alergiu, podráždiť obličky, náhle znížiť krvný tlak.
Text a foto Iveta Vašičková

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články