Jablkovo-makové slimáky
Potrebujeme:
Na náplň:
- 600 g jabĺk
- 50 g cukru
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker
- 1 celú škoricu
- 250 ml vriacej vody
- 1 balíček 100% Maku mletého Dr. Oetker
- 75 g zmäknutého masla
- 2 PL tekutého medu
- 1 vajce
- 75 g hrozienok
- ½ KL Arómy rumovej Dr. Oetker
Na cesto:
- 250 g polotučného tvarohu
- 6 PL mlieka
- 8 PL oleja
- 1 vajce
- štipku soli
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 400 g hladkej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
Na posypanie:
2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
šľahač
plech na pečenie
Príprava:
Na prípravu náplne jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na hranolčeky. Vložíme ich do hrnca. Pridáme cukor, kôru, škoricu a vriacu vodu a asi minútu povaríme. Jablká pomocou sitka scedíme a šťavu pritom zachytíme. Do horúcej šťavy vmiešame mak, maslo, med a vajce. Pridáme hrozienka a arómu a necháme vychladnúť.- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme tvaroh s mliekom, olejom, vajcom, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom šľahačom dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a ručne vypracujeme hladké cesto.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 50×40 cm, potrieme náplňou a obložíme jablkami. Celé cesto zrolujeme a ostrým nožom nakrájame na 20 rovnakých dielov. Slimáky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie reznou stranou nadol.
4. Slimáky posypeme trstinovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Čas pečenia: asi 20 minút
- Slimáky necháme vychladnúť.
Txt a foto Dr. Oetker