Ako rozpoznáte, že máte nedostatok železa a aká je prevencia?
Ľudský organizmus potrebuje železo. Ak ho má nedostatok, môže sa dostaviť únava, vypadávajú vlasy, ale môžu prísť aj bolesti hlavy. Nedostatok železa sa v západnom svete stáva globálnym problémom v dôsledku nedostatku živín. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je postihnutá takmer tretina svetovej populácie (asi 2 miliardy ľudí). Sú to najmä ženy, ale aj vegetariáni a vegáni predstavujú rizikovú skupinu, lebo zo svojej stravy vypustili živočíšnu potravu, ktorá obsahuje stopové prvky.
Na čo človek potrebuje železo? Železo je životne dôležitým stopovým prvkom, ktorý telo potrebuje na tvorbu hemoglobínu, vďaka ktorému červené krvinky obsahujú kyslík. Okrem toho je železo súčasťou mnohých enzýmov v metabolických procesoch organizmu. Ľudský organizmus potrebuje denne určité množstvo železa, ktoré najlepšie prijíma zo stravy. Odborníci na výživu odporúčajú denne 15 -20 miligramov železa pre dospelú osobu.
Čo spôsobuje nedostatok železa? Nedostatok železa nastáva vtedy, keď je jeho zásoba v organizme stále pod minimálnou hranicou. Môže to nastať vtedy, keď má organizmus dlhodobo nedostatok potravy s obsahom železa, alebo preto, že organizmus potrebuje viac železa, napríklad počas tehotenstva, laktácie, alebo dlhodobého menštruačného krvácania, počas rôznych ochorení ako sú myómy, žalúdočné vredy, hemoroidy, či rôzne zápaly. Ohrození sú aj tí ľudia, ktorí musia kvôli hnačkám, či operácii žalúdka držať diétu. Aj ľudia s chorým srdcom by si mali pravidelne testovať hladiny železa.
Ako rozpoznáte, že máte nedostatok železa? Tu sú hlavné príznaky:
- únava
- strata koncentrácie
- závraty
- dýchavičnosť
- búšenie srdca
- zníženie výkonnosti
- pociťovanie chladu
Tieto ťažkosti sú spôsobené nedostatočným prísunom kyslíka do orgánov, ktorý má na starosti hemoglobín. Ak takýto stav trvá dlhšie, môže sa prejaviť aj suchou pokožkou, popraskanými kútikmi, lámavými nechtami, suchými vlasmi, či pálením jazyka. Pri týchto príznakoch je dôležité konzultovať stav s lekárom, ktorý urobí krvný test na stanovenie hladiny hemoglobínu, železa a červených krviniek.
Radí MUDr. Karol Džupa: Potraviny so zaujímavým obsahom železa.
Pripomeniem, že denná odporúčaná dávka železa je 15-25 mg. Zdroje živočíšne (v g/100g hmoty): haring (20), ale tuniak, treska iba 1-2g, mušle (28), bravčová slezina, obličky (10-20), pečeň bravčová (15-22), teľacia (10), hovädzia (5-7), kuracia (5-9), sviečková (2,5), hovädzie rebro (2), mäso hovädzie (1,5), králičie (1,5), prsia morčacie (1,2), kuracie (0,75), ale vaječný žĺtok (7), jedno celé slepačie vajce má 2g (praženica z troch 6g). Rastlinné (v g/100g hmoty): sušená petržlenová vňať (50), ale čerstvá „iba“ 6g, pšeniční klíčky (16), sója (9-10), ale tofu „len“ 5,5 g, pšeno (15), pažítka (8), šošovica (7-10), fazuľa (5-10), bôb (5), hrach (4,5), špenát (2,5), pór (3), zelený šalát (1,5). Dobrým zdrojom železa je mak (17), semená tekvicové, slnečnicové (12), sezamové (10), ľanové (8), pistácie (8), oriešky kešu (6,5), ovsené vločky (6), sušené marhule (5), oriešky lieskové (4,5), arašidy (2,5-4,5), mandle (3,5), pór (3), figy (2,5), kokos (2,5), zelený šalát, kel, hrach (2), hrozienka (2), brokolica (1,5), cesnak (1,5), mrkva (1-2). „Borcami“ sú aj koreniny (podľa druhu 15-350), sušené hríby (50-70), riasa chlorella (65), morské riasy (50-60), kvasnice (15-17), nezanedbateľne aj kakao (8) či melasa.
Ilustračná foto Depositphotos.com