Aktuálne Zaujímavosti 

Holandské palacinky sú predsa len najlepšie. Prepáč, babinka moja. V čom je teda trik:

NAJOTRAVNEJŠÍ holandský nápad – Dáme si PALACINKY, ideme na palacinky, tam a tam v tej pannenkoekenrestaurante majú tie najlepšie… Čo furt točia s tými palacinkami, nemám päť, hnalo sa mi hlavou, kým som sa nedala presvedčiť . Poviete si, palacinky sú len palacinky, robia ich takmer na celom svete. Žiadna veda. Napokon tie najlepšie pripravovala moja stará mama a hoci ich robím podľa toho istého receptu, nie sú také chutné, ako keď som ich jedla u babičky na východe. Prostredie má asi niečo spoločné s chuťovými pohárikmi. Lenže holandská palacinka získala prvenstvo. Prepáč, babinka. V čom je teda trik:
1. Do cesta pridávajú rozpustené maslo, nie 1 alebo 2, ale 3 a pokojne až 8 vajíčok, vanilkový struk, škoricu a prášok do pečiva.
2. Palacinky pečú na masle. Pozor, aby ste nemuseli tú prvú vyhodiť, mali by ste mať panvicu, ktorú používate výlučne len na pečenie palaciniek a umývate ju iba horúcou vodou, nikdy nie so saponátom.
3. Palacinka by nemala byť žiadna francúzska krehotinka, ale trošinku bucľatá. Ešte sa vďaka prášku do pečiva nafúkne, ale zostane veľmi jemná.
4. Štós upečených palaciniek ihneď zakrývajte utierkou, aby okraje neobschli.
5. Predtým než ich začnete jesť, nezabudnite si rozopnúť gombík na nohaviciach. Vážne .
Holandsko a palacinka sú jednoducho nerozlučné. Pripravujú sa tu sladké, slané (bez cukru, vanilky a škorice) a chrumkavé – tie sa pečú v rúre. Čudujem sa, že tu palacinka ešte nemá vlastnú sochu, aspoň o žiadnej neviem.
Recept na sladké palacinky: 400g múky, 1l plnotučného mlieka, 75g cukru, štipka soli, 8 vajec, 50g rozpusteného masla, 10g prášku do pečiva, 1 vanilkový struk, škorica.
Vajcia rozbite do misky, pridajte cukor a vyšľahajte. Do zmesi nalejte najskôr mlieko a potom rozpustené maslo. Pridajte múku spoločne s práškom do pečiva a dobre vymiešate, aby v cestíčku nezostali hrudky. Vanilkový struk rozrežte pozdĺžne na polovicu a nožom vyškrabte semienka, ochuťte škoricou, soľou a cesto nechajte 5 minút odpočívať, aby prášok do pečiva stihol svoju prácu. Rozohrejte panvicu, namažte ju maslom a naberačkou nalejte cesto. Krúžte a krúžte, kým nepokryje celé dno. Palacinku pečte na miernom ohni, kým spodok nie je zlatohnedý. Potom ju otočte a čakajte, kým „voilà“ bude hotová aj z druhej strany. Naplňte ju už podľa vlastnej vôle, a ak chcete „vyformovať“ postavu do plaviek, posypte práškovým cukrom a hojne pooblievajte hustým čiernym sirupom Schenkstroop, budú chutiť lepšie. Sirup má zvláštnu, trošku horkú chuť.
Môžete si pripraviť aj palacinku s jabĺčkom, ktoré nakrájate na tenko a najprv ho opečiete, kým prilejete cesto. To isté platí aj pre slaný variant so slaninou.
Text a foto Adriana Macháčová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články