Domáce štolverky
Na dno hrnca nasypeme asi 2 cm kryštálového cukru, pridáme lyžicu kakaa a zalejeme mliekom len toľko, aby cukor nezostal suchý. Keď to začne vrieť, stíšime plameň a za stáleho miešania pridáme 2 lyžice masla. Stále miešame a keď po krajoch hrnca vidíme scukrovatenú hmotu, kvapneme na tanierik. Ak to stuhne, masu z hrnca vylejeme na nerezovú tácku opláchnutú studenou vodou a s mokrým príborovým nožom vyhladíme. Môžeme hneď pokrájať, inak by sme už museli len polámať.
Moje deti zbožňovali, keď hrniec vyškrabovali. Strašný zvuk!
Moja mamka namiesto mlieka dávala vodu a namiesto masla bravčovú masť. Aj tak nám to chutilo napriek tomu, že sa to niekedy lepilo na zuby.
Text a foto Mária Izarová