Aktuálne Recepty 

Domáce kváskové žemličky

Prísady: 

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 zarovnané KL soli
  • 1 balíček Droždia Dr. Oetker
  • 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
  • 1 žĺtok
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla

Na potretie a posypanie:

  • 1 rozšľahané vajce
  • hrubá soľ
  • celý mak

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 × 40 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a kváskom. Pridáme žĺtok, mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka.  Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely. Vždy z troch dielov vytvoríme valčeky a spletieme ich do vrkoča. Konce každej žemličky stlačíme a podstrčíme pod ňu, aby sa nám nerozplietla. Žemličky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
  3. Povrch každej žemličky potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme soľou a makom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

 

Elektrická rúra:             200 °C

Teplovzdušná rúra:     180 °C

Plynová rúra:              stupeň 4

Čas pečenia: asi 20 minút

TIP: Žemličky môžeme posypať aj inými semienkami podľa vlastnej chuti. Môžeme pridať aj obľúbené bylinky. Žemličky chutia najlepšie ešte teplé.

 

 

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články