Aktuálne Zaujímavosti 

Dobroty na švédskom veľkonočnom stole

Ako u nás, tak aj vo Švédsku sú veľkonočné sviatky spojené s oslavami a dobrým jedlom, ktoré si vychutnáva celá rodina spolu s blízkymi a priateľmi. Po období dlhého pôstu sú slávnostné stoly plné obľúbených dobrôt. Inšpirujte sa tento rok tradičnými receptami z rýb a vajíčok, osvieženými o moderné nápady súčasnej gastronómie a tiež tipmi na dekorovanie vajíčok pre šibačov.

 Varte!

Ryby, vajíčka, pokrmy zo zemiakov, chrumkavý chlieb, ale aj dezerty z marcipánu a čokoládové vajíčka – to všetko nesmie chýbať na tých pravých švédskych stoloch.

Diabolské vajcia s údeným lososom

  • 100 g rozmrazeného údeného lososa
  • 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio)
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 1 polievková lyžica dijónskej horčice
  • 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
  • 1 polievková lyžica nasekanej šalotky
  • mleté čierne korenie
  • kôpor na ozdobu
  • kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu

Postup:

  • Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
  • V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
  • K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
  • Lososa nakrájajte natenko.
  • Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.

 Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami

  • 15 ks kuracích mäsových guľočok
  • 15 drevených hrubších špajdlí
  • 2 – 4 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
  • 2 stredne veľké uhorky, ošúpané
  • 100 ml kôpru nakrájaného nadrobno
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 2 polievkové lyžice morskej soli
  • 300 ml kyslej smotany
  • 150 ml zmesi petržlenu, tymianu a medvedieho cesnaku
  • čierne korenie a extra panenský olivový olej podľa chuti

Postup:

  • Nakrájajte uhorku na 15 malých kociek, o čosi menších ako kuracie mäsové guľôčky. Vložte ich do stredne veľkej misky, pridajte soľ a premiešajte.
  • Na miernom ohni zohrejte panvicu s trochou oleja, kým nezačne trochu dymiť. Vyprážajte guľôčky do zlatohneda. Podľa potreby pridajte ešte olej. Guľôčky odložte a nechajte trochu vychladnúť.
  • K uhorkám pridajte citrónovú šťavu a kôpor (1 polievkovú lyžicu odložte na ozdobu). Premiešajte a nechajte 5 – 10 minút postáť.
  • Napichnite jednu kocku uhorky na špajdľu, za ňou mäsovú guľôčku. Špajdle namočte do kyslej smotany a byliniek. Položte špajdľu na podnos, posypte ju kôprom a čiernym korením.
  • Na zvyšnú smotanu nasypte zvyšné koreniny. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Hneď podávajte

 Servírujte!

Lahodné veľkonočné jedlá sa budú dokonale vynímať na jednoduchých jednofarebných tanieroch, v misách či na podnosoch. Jednohubky jednoducho naukladajte na poschodový podnos tak, aby bol všetkým na očiach – a kedykoľvek sa vaši hostia a šibači môžu ponúknuť. Môžete naň naukladať aj sladké dezerty, olivy alebo ovocie.Po dlhej zime sa Švédi nevedia dočkať prvých jarných slnečných lúčov. Zopár pomyselných lúčov vnesiete aj na váš stôl – s pomocou žltých alebo oranžových doplnkov. Nezabudnite dať do vázy na stôl vetvičky bahniatok a zlatého dažďa.

Zdroj IKEA

 

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články