Dobroty na švédskom veľkonočnom stole
Ako u nás, tak aj vo Švédsku sú veľkonočné sviatky spojené s oslavami a dobrým jedlom, ktoré si vychutnáva celá rodina spolu s blízkymi a priateľmi. Po období dlhého pôstu sú slávnostné stoly plné obľúbených dobrôt. Inšpirujte sa tento rok tradičnými receptami z rýb a vajíčok, osvieženými o moderné nápady súčasnej gastronómie a tiež tipmi na dekorovanie vajíčok pre šibačov.
Varte!
Ryby, vajíčka, pokrmy zo zemiakov, chrumkavý chlieb, ale aj dezerty z marcipánu a čokoládové vajíčka – to všetko nesmie chýbať na tých pravých švédskych stoloch.
Diabolské vajcia s údeným lososom
- 100 g rozmrazeného údeného lososa
- 7 veľkých, natvrdo uvarených vajec (bio)
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 1 polievková lyžica dijónskej horčice
- 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
- 1 polievková lyžica nasekanej šalotky
- mleté čierne korenie
- kôpor na ozdobu
- kyslička (najlepšie aj s kvetmi) alebo iné sezónne bylinky na ozdobu
Postup:
- Vajcia ošúpte a pozdĺžne ich rozkrojte napoly. Lyžicou vyberte žĺtka a vložte ich do misky.
- V ďalšej miske zmiešajte majonézu, horčicu a biely vínny ocot.
- K žĺtkam pridajte 2 polievkové lyžice majonézovej zmesi a roztlačte ich vidličkou. Pridávajte aj zvyšok majonézovej zmesi a miešajte dovtedy, kým nebude hmota hladká.
- Lososa nakrájajte natenko.
- Vajíčka naplňte, na ne uložte plátky lososa. Hotové ozdobte kysličkou či inými jedlými kvetmi.
Špízy z kuracích guľôčok s citrónovou uhorkou, kôprom a severskými bylinkami
- 15 ks kuracích mäsových guľočok
- 15 drevených hrubších špajdlí
- 2 – 4 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
- 2 stredne veľké uhorky, ošúpané
- 100 ml kôpru nakrájaného nadrobno
- šťava z 1 veľkého citróna
- 2 polievkové lyžice morskej soli
- 300 ml kyslej smotany
- 150 ml zmesi petržlenu, tymianu a medvedieho cesnaku
- čierne korenie a extra panenský olivový olej podľa chuti
Postup:
- Nakrájajte uhorku na 15 malých kociek, o čosi menších ako kuracie mäsové guľôčky. Vložte ich do stredne veľkej misky, pridajte soľ a premiešajte.
- Na miernom ohni zohrejte panvicu s trochou oleja, kým nezačne trochu dymiť. Vyprážajte guľôčky do zlatohneda. Podľa potreby pridajte ešte olej. Guľôčky odložte a nechajte trochu vychladnúť.
- K uhorkám pridajte citrónovú šťavu a kôpor (1 polievkovú lyžicu odložte na ozdobu). Premiešajte a nechajte 5 – 10 minút postáť.
- Napichnite jednu kocku uhorky na špajdľu, za ňou mäsovú guľôčku. Špajdle namočte do kyslej smotany a byliniek. Položte špajdľu na podnos, posypte ju kôprom a čiernym korením.
- Na zvyšnú smotanu nasypte zvyšné koreniny. Pokvapkajte extra panenským olivovým olejom. Hneď podávajte
Servírujte!
Lahodné veľkonočné jedlá sa budú dokonale vynímať na jednoduchých jednofarebných tanieroch, v misách či na podnosoch. Jednohubky jednoducho naukladajte na poschodový podnos tak, aby bol všetkým na očiach – a kedykoľvek sa vaši hostia a šibači môžu ponúknuť. Môžete naň naukladať aj sladké dezerty, olivy alebo ovocie.Po dlhej zime sa Švédi nevedia dočkať prvých jarných slnečných lúčov. Zopár pomyselných lúčov vnesiete aj na váš stôl – s pomocou žltých alebo oranžových doplnkov. Nezabudnite dať do vázy na stôl vetvičky bahniatok a zlatého dažďa.
Zdroj IKEA