Buď vysmažíme rezne, alebo seba
Dočítal som šokujúcu štúdiu (go.nature.com/2Zp6lrr) zverejnenú v prestížnom žurnáli Nature. Tím z University of Oxford v komplexnej správe zo všetkých krajín sveta vypočítal, ako sa musia zmeniť naše stravovacie návyky, aby planéta dokázala uživiť 10 miliárd ľudí, ktoré budú už v roku 2050 obývať planétu a zároveň sa neprehriať o ďalšie dva stupne Celzia (čo sa podľa záverov Parížskej klimatickej dohody rovná globálnej katastrofe):
Priemerný občan sveta musí ZNÍŽIŤ konzumáciu:
– hovädzieho o 75 percent
– bravčového o 90 percent
– vajec o 50 percent
– cukru o 50 percent
a ZVÝŠIŤ konzumáciu:
– strukovín trojnásobne
– orechov štvornásobne
– semien štvornásobne
V bohatých západných štátoch (vrátane Slovenska) ešte viac. Vychádzajúc z posledných dát Štatistického úradu by tak priemerný Slovák mal za ROK zjesť maximálne 6 hovädzích burgrov (oproti dnešným 26tim) a iba 24 bravčových rezňov (oproti dnešným 240tim). K tomu ale musí pridať navyše až 5 kilogramov strukovín a 6 kíl orechov.
Toto nie sú nejaké vegánske drísty, ale fakty podpísané jedným z najrešpektovanejších vedeckých ústavov sveta. Myslite na to, keď si v nedeľu budete krájať ďalší vyprážaný šnicel.
ZDIEĽAJTE. Toto je o každom z nás.
Viktor Vincze TV Markíza