Aktuálne Zdravie 

Zdravý človek nepotrebuje jesť päťkrát denne, hovorí všeobecná lekárka Olga Lepskaia

Ľudia na Slovensku konzumujú množstvo sacharidov, veľa mastného a vyprážaného jedla, pričom s tým začínajú už deti v materskej škole. Na raňajky jedia často chlieb s nátierkou a takmer ku každému jedlu dostávajú sirupovú vodu alebo mliečne nápoje. Výsledkom je populácia s kardiovaskulárnymi a civilizačnými chorobami.  „Podľa najnovších údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je dobré, aby človek vykonával fyzickú aktivitu s primeranou intenzitou po dobu minimálne 150 minút týždenne. Chôdza nestačí, naše telo by sa malo zahriať v správnom tempe. Vhodné športy sú plávanie, bicyklovanie, ale napríklad aj beh. Keby sme toto odporúčanie dodržali, nástup cukrovky 2. typu by…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Ako nás liečili naše mamy? Časom overené dobré rady si nemôžeme nechať len pre seba!

Máme tu obdobie jesenných a zimných respiračných ochorení. Ako vás liečili vaše mamy? Pýtali sme sa  na facebooku. Toľko dobrých rád si nemôžeme nechať pre seba. Nech si to prečíta každý, koho to zaujíma. Ja si pamätám, že naša mama uvarila zemiaky, roztlačila ich, naplnila staré tričko a ešte teplé priložila na priedušky. Bolesť hrdla som svojim deťom liečila následovne: Zohriala som vodu a v pomere 1:3 som pridala alpu. Naliala na čistú vreckovku, obtočila okolo boľavého hrdla, potom som obalila igelitom a nakoniec teplým šálom. Hrdlo sa do rána…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Len máloktorí z nás sa dožijú 100 rokov. Kto má najväčšiu šancu?

Keď dosiahneme dôchodkový vek, mnohí sa zamýšľame, aká bude naša staroba. Určite každý z nás by chcel žiť čo najdlhšie v dobrom zdraví a s jasnou mysľou. Ale len máloktorí z nás sa dožijú 100 rokov. Kto má najväčšiu šancu? Tu je niekoľko rád, ktoré nám pomôžu dožiť sa čo najdlhšieho veku. Dlhovekí ľudia veľmi málo jedia a sú štíhli. Ich strava je jednoduchá. Predovšetkým čo najmenej tuku, ktorý sa hromadí na srdci a v pečeni. Menej tuku teda znamená menej chorôb. Mladosť vám dodá aj svižná chôdza. Dlhovekí ľudia…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

„Máte krv, akoby ste sa narodili,“ skonštatovala moja lekárka po dvadsiatich dňoch hladovania

Človek a celá spoločnosť je súčasťou prírody a aj preto sa ľudia, ak chceli prežiť, museli zaujímať ako funguje príroda. Často niečo opakovane zistili, že daná vec funguje a aj keď nevedeli ako to funguje, verili, že im to pomôže prežiť. Takýmto spôsobom zistili, že funguje proces, ktorý v Biblii popísal sv. Lukáš nasledovne: „Duch vodil Ježiša štyridsať dní po púšti a diabol ho pokúšal V tých dňoch nič nejedol. A keď sa skončili vyhladol.“ Pre bežného človeka je nepredstaviteľné, že štyridsať dní nič neje. To nelogické v tomto vyjadrení je, že až po štyridsiatich dňoch vyhladol. Ale…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes sme dostali chuť na „pěry,“ teda knedle s čučoriedkami, posypané makom

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Med je dobrý na všetko, s mierou ho možno konzumovať bez obáv aj dlhšiu dobu

„Jedným z prvých medov je med repkový, hneď potom z kvitnúcich kvetov ovocných stromov a za nimi agátový“ – poúča ma priateľ, včelár. Kvitnutie rastlín a stromov predznamenáva výbornú správu – bude čerstvý med. Ľudstvo využíva včelie produkty už niekoľko tisíc rokov úspešne ako potraviny, aj ako lieky. V Knihe Prísloví sa píše: „Syn môj jedz med, lebo je dobrý, med z plástu je sladký tvojím ústam, vedz že aj múdrosť je taká pre tvoju dušu.“ Hodnotné cukry a bielkoviny, enzýmy, vitamíny a minerálne látky, éterické látky a voľné organické…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jednoduchý maďarský makový koláč podľa tety Edity

Pre milovníkom makových koláčov výborný a veľmi jednoduchý recept. Na cesto potrebujete: 30 dkg hladkej múky 1 lyžica cukru 1 vajce 0,5 dl mlieka 5 dkg rozpusteného masla štipka soli Na plnku: 15 dkg mletého maku 10 dkg cukru Na potretie: 8 dkg rozpusteného masla Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešajte mak s cukrom, podľa chuti môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú citrónovú kôru. Do múky pridajte soľ, cukor, vajce, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby vzniklo vláčne cesto.  Cesto rozvaľkáme do obdĺžnikového tvaru, potrieme rozpusteným maslom a rovnomerne posypeme…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máme výborný recept na domácu čalamádu

Našla som ho v starej maminej kuchárke. Potrebujeme: 2 kg kapusty 1 kg cibule 1 kg uhorky 1 kg papriky Nálev: 30 dkg cukru 1/2 l octu 1 nakladač 1 lyžička borken Postup: Zeleninu nakrájame krájačom na rovnaké kúsky, zalejeme nálevom a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame. Naložíme do pohárov buď do 4 menších, alebo jedného veľkého, zaviečkujeme a hotovo. Nesterilizujeme. Šalát vydrží pokiaľ sa nezje. Text LIS Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Ochorenia, ktoré nebolia, mávajú ten najbolestivejší dopad

Na infarkt myokardu a cievnu mozgovú príhodu zomiera každý rok príliš veľa ľudí. Alarmujúce je, že sa znižuje veková hranica ľudí, ktorí vo všeobecnosti trpia na srdcovocievne ochorenia. Aj keď pri cievnej mozgovej príhode má pacient štatisticky väčšiu šancu prežiť ako pri infarkte myokardu, za oboma sú porovnateľné rizikové faktory. Tie, ktoré nám priniesla doba prebytku –   obezita, stres – vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu. A žiaľ aj doktor Google a neochota liečiť sa, vynechávanie alebo úprava predpísanej liečby, ignorovanie preventívnych prehliadok a také to naše klasické, keď ma nič nebolí nič mi…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Zaváranie „trochu inak.“ Soľ, namiesto cukru!

Mám rada kompóty, avšak odkedy sa zaoberám tým, že obmedzujem cukor, prestala som zavárať a radšej robím čerstvé šaláty a používam sezóne ovocie, prípadne mrazené. Toto sa zmenilo tento rok. Soľ namiesto cukru  Začala som zavárať, lebo som zistila, že miesto cukru môžem použiť soľ. Keď som zavárala prvé žlté slivky, neváhala som, neskúšala, hneď som si pripravila soľ. Do čistých pohárov som pekne poukladala čisté slivky, poháre som naplnila vodou z vodovodu a do každého som pridala štipku soli.   Umývačka riadu namiesto klasického zavárania Všetkých 20 pohárov so skrutkovacími…

Zobraziť viac