Aktuálne Vaše príbehy 

„Mami, otec ťa podvádza,“ povedalo mi raz moje dieťa. Ale to nebolo všetko! Svet sa mi zrútil, až keď som zistila, že s kým!

Každé mladé dievča sníva o tom, že raz sa vydá. Nájde si muža, ktorého bude milovať, on bude milovať ju, budú mať deti a žiť si ako v rozprávke. To bolo to, o čom som aj ja snívala. Našla som si lásku, láska si našla mňa. Zamilovaní sme boli po uši. Požiadal ma o ruku. Vlastne po starom, ako sa patrí prišiel požiadať o moju ruku aj so svojimi rodičmi mojich rodičov. Bol vysokoškolák v poslednom ročníku. Ja pyšná princezná, že môj princ bude aj inžinier. Zobrali sme sa. Po…

Zobraziť viac
Aktuálne Zdravie 

Počúvajte svoje nohy, nedovoľte, aby opúchali!

Boľavé, opuchnuté, ťažké… Radosť z každého nového dňa vedia znepríjemniť nielen seniorom vlastné nohy. Na prvý pohľad možno banálne príznaky. Považovať ich však za normálne nie je rozumné. Už len sedavé zamestnanie, nosenie topánok na vysokom opätku alebo celodenné státie dokážu priniesť neželanú reakciu v podobe opuchov. Čo potom, ak sa návšteva lekára dlhodobo odkladá? Nepríjemné a závažné ochorenia nevyriešite gélmi alebo masťami, ale iba dôslednou prevenciou a s pomocou odborníka. V dolných končatinách fungujú tri žilové systémy – povrchový, hlboký a spojovací. Krv prúdi v zdravom cievnom systéme v smere z povrchového, cez spojovací až do hlbokého systému. Ak…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Aby si váš mozog oddýchol, nespite s mobilným telefónom, ráno sa pozrite na oblohu a pite červené víno

Známy nemecký neurochirurg  vám povie všetko, čo potrebujete vedieť o metódach stimulácie a odpočinku vášho mozgu. „Ako neurochirurg často vidím na tvárach mojich pacientov utrpenie. Čakajú na neurochirurgické zákroky, ktoré ich vystrašia viac ako samotné problémy. A to je v poriadku. Mozog nie je orgán, ktorý môžeme ovládať. Možno neviete, ale mozog potrebuje aj odpočinok a našu pozornosť, “ hovorí. Najmä počas chladných dní je náš organizmus istým spôsobom skúšaný. Prijímame viac potravy, viac pijeme, sedíme pred televízorom, alebo počítačom, aj v noci, prípadne fajčíme, pijeme kávu… “ Mozog niky…

Zobraziť viac
Aktuálne Dobré rady 

Doprajte si kávu bez výčitiek. Koľko šálok denne je v poriadku?

Je len jedna otázka, ktorú rieši každý milovník kávy – koľko šálok denne môžem vypiť? Táto otázka by sa dala trochu zmeniť – koľko kofeínu zvládne moje telo denne prijať? Odpoveď na túto otázku je kľúčová, pretože nám prezradí, koľko šálok obľúbeného nápoja si môžeme dopriať.  Káva z kvalitnej pražiarne kávy obsahuje nielen rôzne mikroživiny, ako napríklad horčík, zároveň obsahuje aj veľa antioxidantov. Veľa ľudí pije kávu najmä pre dennú dávku energie – kofeínu. Koľko kofeínu denne môže naše telo prijať? Bezpečná dávka je približne 400 mg na dospelého človeka…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Ak by ste sa chceli zahryznúť tak ako ja, do tohto tradičného gruzínskeho jedla, máme pre vás recept

Je to cesto v tvare lode naplneného syrom a vajcom. Volá sa Adjarian Khachapuri.  Existuje veľa spôsobov, ako ho pripraviť, ale tu je jeden z nich: Na prípravu náplne potrebujeme 3 ks slaného syra, ktorý postrúhajte na strúhadle. Pridajte 1 vajce a asi 10-20 g masla. Všetko dobre premiešajte. Cesto 350 ml mlieka 500 g pšeničnej múky 1 vajce 25 g masla 0,5 lyžice suché droždie 1 lyžička soľ štipka cukru Suroviny dobre spolu vymiesime a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdeľte na 4 časti. Každú vyvaľkajte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Jedli ste už v polievke drožďové halušky? Tu je recept:

Potrebujeme: 2 kocky droždia 1 cibuľka 2 vajíčka 2 strúčiky cesnaku 1 lyžica hladkej múky 2 lyžice strúhanky soľ čierne korenie majoránka olej Postup: Na oleji speníme nakrájanú cibuľku, pridáme  rozdrvené droždie, za stáleho miešanie smažíme asi 2 minúty. Odstavíme a vychladíme. Pridáme soľ, korenie, majoránku, vajíčka, prelisovaný cesnak, múku a strúhanku. Cesto vymiesime a formujeme halušky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Dobrú chuť! Magdaléna Juriková  

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Čo poviete na tatársky biftek? Dali by ste si? Tu je recept špičkového kuchára Karola Hrčku

Potrebujeme: 250 g hovädzej sviečkovej 1/2 lyžičky červenej papriky 1/2 lyžičky rasce 1 lyžička horčice 1/2 lyžiče kečupu 1/2 lyžiče oleja 1 žĺtok 1 cibuľa nakrájane na jemno 3 – 4  kapari nakrájané na jemno worcesterská omáčka soľ čierne korenie olej na vyprážanie chleba 2 strúčiky cesnaku na potretie chleba Postup: Chlieb opražíme na masti, alebo oleji. Mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku (praví fajnšmekri naškriabu ostrým nožom), pridáme všetky suroviny, dobre premiešame. Topinky potrieme cesnakom a natrime  pripraveným tatrákom. Text a foto Karol Hrčka  

Zobraziť viac
Aktuálne Vaše príbehy 

Teraz, na staré kolená, sa druhýkrát rozvádzam, hovorí Anka (65)

Anka bola šikovná aranžérka a jej manžel zručný a podnikavý. Po revolúcii začali podnikať. Mali firmu, ktorá vyrábala rôzne transparenty, reklamné nápisy, markízy. No prišli nové technológie, počítačové spracovanie a ich zručnosť už nebola potrebná, firma postupne strácala klientov, až nakoniec ju museli zatvoriť. Manžel to riešil alkoholom, nikde už potom nepracoval a všetky zarobené peniaze prepil. Anka sa stále snažila nájsť si prácu, ale o aranžérky už nebol záujem. Ale táto pracovitá, sympatická žena si vždy vedela zohnať prácu. Manželstvo sa rozpadlo a tak sa snažili nájsť kupca na…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Spoznajte Duchovný svet rastlín a využite ho pre lepšie zdravie a pohodu

Podľa Ivety Henzelyovej cesta za skutočným poznaním rastlín nevedie cez laboratóriá, biele plášte alebo chemické zlúčeniny, ale musíme sa za nimi vybrať do prírody a navnímať ich, pochopiť ich duchovnú stránku. „V knihe ukazujem, že rastliny reagujú na každý pohyb. Nielen fyzický, zalievame ich, alebo nechám ich vyschnúť…trháme ich, dotýkame sa ich, staráme sa o pôdu, v ktorej rastú. Ale hlavne prijímajú aj naše myšlienky, emócie a celkovo energiu, ktorá je okolo nich,“ popisuje autorka, asi najznámejšia slovenská bylinkárka a liečiteľka. Odmalička spoznávala byliny a ich liečivé schopnosti na naše telo i dušu. Postupne pochopila silu prírody…

Zobraziť viac
Aktuálne Predstavujeme vám 

Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková a jej novinka Eliška

Najúspešnejšia slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková  oslavuje životné jubileum 60 rokov a zároveň jej vychádza v poradí 40. román Eliška. Čitatelia si môžu vybrať klasickú knihu alebo limitovanú verziu s oriezkou, podpisom a v trošku väčšom formáte. Príbeh Elišky sa začína počas druhej svetovej vojny. „Moji čitatelia majú možnosť sledovať, ako sa z malého dievčatka Elišky stala starenka. Bez ohľadu na vek bola vždy úžasná, láskavá a srdcu milá… aj napriek svojmu batôžku chýb, prehier a bolestí. Alebo práve preň,“ približuje autorka. Eliška žije v domove pre seniorov so svojimi spomienkami a myšlienkami, a postupne sa vracia…

Zobraziť viac