Ako správne zmraziť zeleninu
Čerstvá zelenina do zásoby
Zeleninu, ktorú chcete zmraziť, spracujte čo najskôr po zbere, ak chcete, aby bola taká chutná, ako tá z mraziarní. Už po niekoľkých dňoch stráca zelenina veľkú časť svojich cenných komponentov.
Príprava:
-Zeleninu dôkladne očistíme a podľa chuti nakrájame na väčšie či menšie kúsky. Šalátové listy, chren a reďkovky sa na zmrazovanie nehodia.
-Za vysokej teploty privedieme do varu asi 5 l vody, 500 g zeleniny ponoríme pomocou cedidla do vriacej , bublajúcej vody a necháme ju 1 až 3 minúty povariť (blanšírovanie). Čas potrebný na prevarenie volíme podľa druhu zeleniny.
-Zeleninu hneď po prevarení ponoríme do studenej vody, aby čo najrýchlejšie vychladla.
-Aby čo najrýchlejšie uschla, rozložíme ju na čisté utierky.
-Len čo je zelenina suchá, poukladáme jednotlivé porcie do vrecúšok a uzavrieme. Najradšej používame špeciálne vrecká určené na zmrazovanie – k potravine tesne prilipnú a zabránia prístupu kyslíka.
-Vrecká so zeleninou poukladáme vedľa seba do mrazničky. Ak chceme naraz zmrazovať viac ako 1 kg, nastavíme mrazničku niekoľko hodín vopred na najvyšší výkon, aby zelenina rýchlejšie premrzla.
-Zeleninu, ktorú chceme rozmraziť, včas preložíme do chladničky. Ak sa ponáhľame, môžeme zeleninu rozmrazovať pomocou cedidla pod tečúcou studenou vodou.
-Zeleninu po rozmrazení pripravujeme ako čerstvú, pri dusení môžeme rátať s kratším časom. Môžeme ju dať do hrnca ešte zmrazenú a pri nízke teplote, s troškou tuku a vody, ju pomaly rozmrazíme a udusíme.