Ak sa budete takto stravovať, určite schudnete
Kombinovaná strava = zdravie a štíhla línia
Princíp kombinovanej stravy ako spôsobu výživy je jednoduchý – potraviny bohaté na bielkoviny a uhlohydráty jeme len spoločne s tzv. neutrálnymi potravinami a nikdy ich medzi sebou nekombinujeme.
Potraviny bohaté na uhlohydráty
Patria k nim :
-
všetky obiloviny ako pšenica, žito, jačmeň, špalda, ovos, pohanka, proso, kukurica a prírodná ryža (ryža natural), klíčky a pod.
- všetky celozrnné výrobky ako celozrnný chlieb, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, alebo celozrnná múka
-
zo zeleniny a ovocia : zemiaky, banány, čierny koreň, sladké jablká, čerstvé ďatle a figy, nesírené sušené ovocie ako banány, marhule, ďatle, figy, hrozienka,
- sladidlá ako med, javorový sirup, zahustená jablková alebo hrušková šťava.
Všeobecne sa sladidlá majú používať úsporne. Aj keď patria k uhlohydrátom, môžu sa v malom množstve kombinovať s potravinami z bielkovinovej skupiny.
-
pivo.
Potraviny bohaté na bielkoviny
Do tejto skupiny patria :
-
všetky tepelne spracované druhy mäsa hovädzieho, teľacieho, jahňacieho a baranieho.
-
všetky druhy hydiny, ako je kura, morčacie prsia i roláda, hydinové údeniny, hus i kačica.
-
varené údenárske výrobky z hovädzieho, teľacieho a hydinového mäsa, nie bravčového.
- všetky čerstvé neúdené druhy rýb tepelne spracované, rovnako ako ústrice, kraby.
-
mlieko a všetky druhy syrov s maximálnym obsahom tuku 50 %.
-
vajcia
-
tofu
-
varené paradajky ( konzervované)
-
z nápojov : ovocné čaje, ovocné šťavy, suché a polosuché víno, ovocné vína, sekt
- ovocie kôstkové, jahody, ovocie jadrové
-
exotické ovocie (mango, papája, kiwi, melóny) okrem banánov
-
citrusové plody, hlavne citróny a mandarinky.
Neutrálne potraviny
Môžu sa kombinovať s ostatnými skupinami. Patria k nim:
– surová a varená zelenina: avokádo, brokolica, cibuľa, cukina, fazuľky, hlávkový šalát, hrášok, špargľa, kaleráb, kyslá kapusta, mrkva, uhorky, paprika, čínska kapusta, pór, rajčiny, kel, reďkovka, tekvica, všetky čerstvé a sušené bylinky.
-
všetky klíčky a výhonky
-
huby ako šampiňóny, dubáky
-
syry s tučnosťou nad 45 % a všetky druhy tvarohových a smotanových syrov, tvaroh, kyslé mliečne výrobky
-
všetky nerafinované oleje a tuky, za studena lisované oleje zo semien a klíčkov, maslo, margarín
- všetky orechy a semená (okrem arašidov a gaštanov)
-
žĺtok
-
olivy
-
korenie
-
nápoje ako minerálne vody a čaj.