Dobré rady Najčítanejšie 

Ak sa budete takto stravovať, určite schudnete

Kombinovaná strava = zdravie a štíhla línia

Princíp kombinovanej stravy ako spôsobu výživy je jednoduchý – potraviny bohaté na bielkoviny a uhlohydráty jeme len spoločne s tzv. neutrálnymi potravinami a nikdy ich medzi sebou nekombinujeme.

Potraviny bohaté na uhlohydráty

Patria k nim :

  • všetky obiloviny ako pšenica, žito, jačmeň, špalda, ovos, pohanka, proso, kukurica a prírodná ryža (ryža natural), klíčky a pod.

  • všetky celozrnné výrobky ako celozrnný chlieb, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, alebo celozrnná múka
  • zo zeleniny a ovocia : zemiaky, banány, čierny koreň, sladké jablká, čerstvé ďatle a figy, nesírené sušené ovocie ako banány, marhule, ďatle, figy, hrozienka,

  • sladidlá ako med, javorový sirup, zahustená jablková alebo hrušková šťava.

Všeobecne sa sladidlá majú používať úsporne. Aj keď patria k uhlohydrátom, môžu sa v malom množstve kombinovať s potravinami z bielkovinovej skupiny.

  • pivo.

Potraviny bohaté na bielkoviny

Do tejto skupiny patria :

  • všetky tepelne spracované druhy mäsa hovädzieho, teľacieho, jahňacieho a baranieho.

  • všetky druhy hydiny, ako je kura, morčacie prsia i roláda, hydinové údeniny, hus i kačica.

  • varené údenárske výrobky z hovädzieho, teľacieho a hydinového mäsa, nie bravčového.

  • všetky čerstvé neúdené druhy rýb tepelne spracované, rovnako ako ústrice, kraby.
  • mlieko a všetky druhy syrov s maximálnym obsahom tuku 50 %.

  • vajcia

  • tofu

  • varené paradajky ( konzervované)

  • z nápojov : ovocné čaje, ovocné šťavy, suché a polosuché víno, ovocné vína, sekt

  • ovocie kôstkové, jahody, ovocie jadrové
  • exotické ovocie (mango, papája, kiwi, melóny) okrem banánov

  • citrusové plody, hlavne citróny a mandarinky.

Neutrálne potraviny

Môžu sa kombinovať s ostatnými skupinami. Patria k nim:

– surová a varená zelenina: avokádo, brokolica, cibuľa, cukina, fazuľky, hlávkový šalát, hrášok, špargľa, kaleráb, kyslá kapusta, mrkva, uhorky, paprika, čínska kapusta, pór, rajčiny, kel, reďkovka, tekvica, všetky čerstvé a sušené bylinky.

  • všetky klíčky a výhonky

  • huby ako šampiňóny, dubáky

  • syry s tučnosťou nad 45 % a všetky druhy tvarohových a smotanových syrov, tvaroh, kyslé mliečne výrobky

  • všetky nerafinované oleje a tuky, za studena lisované oleje zo semien a klíčkov, maslo, margarín

  • všetky orechy a semená (okrem arašidov a gaštanov)
  • žĺtok

  • olivy

  • korenie

  • nápoje ako minerálne vody a čaj.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články