Zelený boršč
Vynikajúce, zdravé jedlo.
Potrebujeme:
- 4 kuracie stehná
- 500 g zemiakov
- 1 mrkva
- 2 cibule
- 60 g mladej žíhľavy
- 200 g šťaveľu
- 2 vajcia
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1 zväzok kôpru
- 1 bobkový list
- čierne korenie
- soľ
- 3 bobuľky nového korenia
- 1 lyžica oleja
- citrónová šťava (podľa chuti)
Príprava:
Najlepšia žihľava je skoro na jar, teraz sa snažte odstrihnúť len vršky. Pred varením ich zalejte horúcou vodou, aby neprhlila. Kuracie stehná umyte, stiahnite kožu a vložte do hrnca. Zalejte vodou a pridajte očistenú cibuľu. Keď voda začne vrieť, stiahnite teplotu a odstráňte penu. varte na malom ohni cca 30 minút. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle, pokrájajte druhú cibuľu na malé kúsky. Zemiaky očistite a nakrájte na malé kúsky. Na panvici ohrejte olej, pridajte cibuľu, potom mrkvu, bobkový list a nakoniec zemiaky. Chvíľu spolu orestujte, prikryte pokrievkou a vypnite. Šťaveľ a žihľavu nasekajte. Oddeľte mäso od kostí, nakrájajte a vložte naspäť do hrnca. Pridajte mrkvu, cibuľu, zemiaky, šťaveľ a žihľavu. Varte všetko spolu 7 minút. Medzitým uvarte vajcia na tvrdo. Polievku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a nakoniec pridajte posekanú petržlenovú vňať a kôpor. Zelený boršč podávajte s uvarenými vajíčkami, prípadne s kyslou smotanou.
Foto Depositphotos.com