Výborná polievka z hlivy
V našej rodine patrí medzi najobľúbenejšie polievky. Ako ju robím:
Potrebujeme:
- 1/2 kg čerstvej hlivy ustricovej
- 2 väčšie zemiaky
- 2 hrste krúp
- 1 menšiu domácu údenú klobásku
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 dl oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- korenie
- soľ
- rasca
- paprika
- petržlenová vňať
- 1 lyžička majoránky
- na špičku noža čili
Príprava
Krúpy umyjem a nechám vo vode nabobtnať aspoň hodinu. Dám na sporák variť a pridám očistenú a nakrájanú hlivu a klobásku. Hlúbiky neodhadzujem, ale krájam ich na tenké kolieska, aby sa tiež prevarili. Posolím. Medzitým na oleji dobre opražím nakrájanú cibuľu, potom pridám nasekaný cesnak, rascu, čierne korenie, múku, dobre zamiešam a nakoniec pridám do zápražky červenú papriku. Zoberiem z ohňa a zalejem studenou vodou. Kým sa hliva uvarí do mäkka očistím a nakrájam zemiaky. Pridám k hlive a tiež varím do mäkka. Nakoniec zalejem rozriedenou zápražkou. Podľa potreby dosolím, pridám čili, vypnem a dochutím majoránkou a nakrájanou petržlenovom vňaťou.
Text a foto Libuša Sabová
..