Aktuálne Dobré rady 

Vždy keď máme chuť na sladké, uprednostnime hrozno

Ovocie je jedným z najkrajších výtvorov prírody, má široké využitie a získalo si trvalú obľubu ľudí po celom svete. Hovorí sa, že sila prirodzeného uzdravenia v každom z nás je tá najväčšia moc, ktorá nás uzdravuje. A práve strava bohatá na ovocie je niečo kúzelné, čo nám dokáže uľahčiť cestu za zdravím. „Jedzte hrozno, podobá sa lekárni plnej zdravých živín!“ – vyzývajú výživový experti. „Hrozno je prírodný klenot“ – pokračujú. „Obsahuje množstvo látok, ktoré pomáhajú znížiť riziko srdcovocievnych chorôb, rakoviny i mozgovej príhody.“ Hrozno je najstarším, bežne používaným ovocím. Stovky rokov sa pestuje v oblasti Stredomoria, kde sa pokladá za základ stravy, kultúry i dôsledok dobrého zdravotného stavu tunajšieho obyvateľstva. „Na vychválené hrozno, malý košík“ – tvrdí bulharské príslovie. „Ak sa dobre darí tvojím nohám, chrbtici a bruchu, viac ti už nemôže pridať ani bohatstvo kráľov“ – napísal rímsky básnik Horácius (65 – 27 pred Kristom). Výskumy ukazujú, že hrozno aj hroznová šťava sú schopné rozšíriť cievy, zlepšiť prúdenie krvi bez vytvárania zrazenín a zabrániť ukladaniu cholesterolu do stien artérii. Keď bude teda človek s chorým srdcom v lete a na jeseň jesť pravidelne hrozno alebo piť hroznovú šťavu, pocíti zlepšenú reakciu srdca na malú námahu. Tí, ktorí sa zotavujú po infarkte, mali by mať hrozno denne na jedálnom lístku, aby zastavili postup aterosklerózy ciev zásobujúcich srdcový sval. „Pani doktorka, ja som diabetik, môžem piť hroznovú šťavu?“ – pýta sa chlapík ležiaci v nemocnici. „Zriedenú hroznovú šťavu piť môžete. Vlastne s mierou môžete konzumovať všetko“ – vysvetľuje lekárka. Hovorí sa, že s mierou sa jesť smie všetko, lebo čoho je veľa, to škodí. Veď už i Paracelzus hovoril: „Je to množstvo, ktoré určuje kedy sa z lieku stáva jed.“ „Hroznová šťava je jedným z najlepších prostriedkov k vylúčeniu kyseliny močovej z tela. Zároveň je významným zdrojom nenápadného, ale dôležitého chrómu, ktorý je potrebný pri spracovaní cukru v organizme“ – tvrdí Dr. Norman Walker. Hrozno upravuje acidobázickú rovnováhu. „Z výchovou detí, to je ako s ošetrovaním hrozna“ – zamýšľa sa starček. „Ak sa o neho nestaráš – zdivie.“ Britskí vedci konštatujú, že strava bohatá na ovocie poskytuje deťom ochranu pred alergiou, hlavne sennou nádchou a astmou. A práve hrozno sa ukazuje ako mimoriadne účinné v prevencii alergií. Prítomnosť kyseliny hroznovej zvyšuje schopnosť vstrebávať železo štvornásobne. Kyselina ellagova, prítomná i v inom bobuľovitom ovocí, hlavne malinách, černiciach a čučoriedkach, sa považuje za látku, chrániacu organizmus pred jedmi z okolia. „Ak chceš mať dobrú úrodu hrozna, musíš ho počas roka olamovať“ – radí sused susedovi. Kvalitné hrozno je základným predpokladom dobrého vínka. „Víno je skvelá vec, vhodná v zdraví i v chorobe, ak je predpísané podľa potreby a v správnom množstve v súlade s individuálnou stavbou tela“ – konštatoval už Hippokrates. Perzské príslovie ho dopĺňa: „Trochu vína pôsobí ako liek, veľké množstvo ako jed.“ Vždy keď máme chuť na sladké, uprednostnme hrozno. A v čase jeho dozrievania sa ho najedzme dosýta…

Text MUDr, Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články