Voňavé, extra ľahučké šišky podľa výnimočného kuchára Karola Hrčku
Potrebujeme:
- 2 kg hladkej múky
- 1/2 l vlažného mlieka
- 1 kocka droždie
- 4 žĺtka
- 10 dkg mäkkého masla
- 15 dkg cukru
- lyžica rumu
- štipka soli
Postup:
Najskôr si z mlieka, droždia a trochu cukru pripravíme kvások. Medzitým vymiešame žĺtka s cukrom a maslom do peny. Vlejeme do hotového kvásku a pridáme múku, štipku soli, rum, premiesime a necháme prikryté utierkou kysnúť asi hodinu. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme šišky, ktoré ešte necháme 15 minút podkysnúť. Olej, alebo masť predhrejeme na dostatočnú teplotu.
V strede každej šišky urobíme dierku a vysmážame z oboch strán do červena. Do stredu dáme džem. Ja mám svoj domáci marhuľový, ten je najlepší. Hotov=é šišky jemne posypeme cukrom.
Text a foto Karol Hrčka