Viete, že my Slováci máme biele zlato a volá sa šmirkaz, alebo birhund?
A aby sme ho našli, nepotrebujeme fárať do bane, ale stačí zájsť na salaš, kde vás privíta bača s bryndzou a pohárom žinčice. Bryndza je nielen chutný pokrm, ktorý je najlepší práve na jar, keď je čerstvá paša. Je to aj liek, ktorý nabije vaše telo energiou a podporí vašu imunitu. Navyše si z nej pripravíte veľa chutných jedál ako sú pirohy, demikát, mrvienka, džatky, halušky či chutná nátierka.
Bryndzová nátierka
- 250 g bryndze
- 100 g masla
- 1 cibuľa
- Štipka mletého čierneho korenia
Bryndzu vymiešame s mäkkým maslo, nakrájanou cibuľou a mletým korením. Natrieme na pečivo a podávame.
Tip
Dochutiť nátierku môžete aj štipkou červenej mletej papriky a lyžičkou horčice.
Text a foto Silvia Pilková