Viete, čo sú to pučky? Stravujme sa ako naši predkovia a buďme zdravší!
Priatelia, keď som sa pri výskume ľudovej stravy na Kysuciach opýtal pamätníkov na starobylé jedlo, bez váhania povedali PUČKI. Áno, nahrubo pomleté obilie, hlavne raž, ale niekedy aj pšenica sa nasucho pražilo v hlinenom hrnci(tam sa nepripálilo) a keď už voňala celá chalupa, zalialo sa vodou, zriedka mliekom. Počas miešania kaša pufkala a keď prestala, boli pučki hotové. Jedli sa na slano s masťou alebo slaninkou, alebo na sladko s medom a škoricou zaliate maslom. Podľa množstva omastku potom posudzovali gazdinu.
Bolo to skvelé chutné jedlo a podľa dnešných noriem aj „zdravé.“ Hrubo pomleté obilie na kamennom mlynci- žarnách obsahovalo množstvo vlákniny a vitamínov a bolo veľmi sýte. Ak mala gazdiná „trelinu“ pripravenú, zabrala príprava cca 20 minút. Zapíjalo sa sladkým, alebo kyslým mliekom.
Pražená obilná kaša je prastarý pokrm. Praženie obilia bola vôbec prvá tepelná príprava zrna- nahrubo potlčené na rozpálenom kameni. Je to jedlo typické pre Slovanov. Nie sú to halušky ako si niekto možno myslí. Len si zoberte, v koľkých rozprávkach sa varí kaša! Halušky poznám len z Janka Hraška.
Uvaril som na večeru pučki so slaninkou z tzv.pražma- predpraženej pšeničnej múky, čo mi daroval Jožko Kučera ešte som trochu nasucho popražil- voňalo to krásne ako chlieb. A zalial vodou a tešil sa ako krásne pufká. Je to dobrota, čo vám poviem! Ďakujem Jožko Kučera za ďalšiu výbornú večeru!
Text a foto MUDr. Jozef Marec