Aktuálne Dobré rady 

Urobte si mandľové maslo

Veľmi jednoduchá príprava. Získate elixír zdravia.

Potrebujete:

3 šálky nesolených mandlí

1 lyžica kokosového oleja (alebo aj iný s neutrálnou chuťou)

Postup:

Mandle vysypte na plech a dajte do predhriatej rúry (120 stupňov) na 10 – 15 minút. Ešte teplé vložte do výkonného mixéra. Mandle budú prechádzať niekoľkými fázami. Najskôr sa z nich stane hrubšia múka, potom jemnejšia. Ďalším mixovaním sa zmenia na lepkavú pastu. To sa už z mandlí uvoľňujú oleje. Ak mandle obsahujú málo vlastného oleja, pridajte rozpustený kokosový olej (alebo aj iný s neutrálnou chuťou). Miešajte dovtedy, kým maslo nebude hladké a krémové. Ak máte menej výkonný mixér, môže to trvať dlhšie.

Prečo treba jesť mandle?

Vitamín E znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a horčík chráni pred infarktom. Mandle znižujú aj vznik zápalových ochorení žíl.

Mandle dodávajú energiu, urýchľujú metabolizmus.

Vďaka vitamínu E a obsahu vápnika sú mandle jednou z najlepších potravín, ktorá znižuje hladinu cholesterolu.

Obsahujú živinu riboflavín a L-karnitín, ktoré zvyšujú mozgovú aktivitu

Vysoký obsah vitamínov, minerálov a fosforu prispieva k zdraviu kostí. Hlavne fosfor chráni pred osteoporózou, posilňuje kosti a zuby.

Draslík pomáha regulovať krvný tlak a sodík upravuje jeho kolísanie.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články