Upiekla som klasické rožky
Nedávno sme zdieľali video, ako sa robia klasické, chutné rožky, ktoré nám kedysi, keď sa ešte poctivo vyrábali, tak chutili. Páčil sa mi ten recept a tak som si povedala, že to musím vyskúšať.
Potrebujeme:
- 1/2 kg hladkej múky extra
- 1 balíček sušených kvasníc
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica masti
- 2,7 dl letnej vody
Najskôr sa zmieša múka, soľ a kvasnice, potom sa pridá masť a voda. Ja som miesila ručným šľahačom, lebo robot na miesenie cesta nemám. Ale vydržala som 10 minút až kým sa cesto pekne neoddeľovalo od stien misky. Potom som ho ešte ručne premiesila na doske a vložila do vymastenej misky kysnúť. Prikryté kyslo asi 90 minút. Potom som na doske urobila z cesta guľôčky. Vyšlo mi 8 kusov. Prikryla som ich a ešte desať minút nechala kysnúť. Guľôčky som vyvaľkala do tvaru trojuholníka a vytvarovala postupným rolovaných rožky. Položila som na plech a znovu nechala ešte 20 minút kysnúť. Medzitým som zapla rúru na 230 stupňov. Rožky som pred pečením potrela vodou. Piekla som asi 15 minút. A sú naozaj vynikajúce.
Libuša Sabová