Trhací škvarkový chlieb
Varíme s Mirkou. Na tejto facebookovej stránke nájdete vždy zaujímavé recepty. Nás zaujal trhací chlieb, alebo podľa Mirky škvarkáče trhacie.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky T 650
- 180 ml vlažnej vody
- 30 ml oleja
- 1/2 kocky droždia
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
Na potretie:
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g pomletých (posekaných) škvarkov
Postup:
V troche vlažnej vody s cukrom rozdrobíme droždie necháme napučať. Pridáme k preosiatej múke, ďalej soľ, zvyšnú vodu a olej. Vypracujeme hladné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Medzitým si nožom posekáme škvarky, očistíme cesnak a pretlačíme. Keď bude mať cesto dvojnásobný objem, vyvaľkáme ho, potrieme škvarkami a cesnakom a nakrájame po dĺžke. Jednotlivé pláty naukladáme na seba a nakrájame na obdĺžnika cca 5 x 7 cm. Medzitým si vymastíme okrúhlu formu a obdĺžniky ukladáme jeden na druhý ako nám to vyjde a potrieme cesnakom. Necháme podkysnúť a potom pečieme pri teplote 190 stupňov cca 30 minút.
Text a foto Miriam Štyriaková
Náš tip: Namiesto škvariek môžete dať maslo, medvedí cesnak, skrátka,čo vás napadne, čo vám chutí!