Tradičná držková polievka podľa Karola Hrčku
Ingrediencie:
- 600 g predvarených hovädzích držiek
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL bravčovej masti
- 1 PL hladkej múky
- 1/2 PL mletej červenej papriky
- 1 ČL drvenej rasce
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 ks bobkového listu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného majoránu
- 1,5 litra hovädzieho vývaru (alebo voda + hovädzí bujón)
- soľ podľa chuti
Postup:
Predvarené držky prepláchni v studenej vode, vlož do hrnca s osolenou vodou a povar ich asi 20 minút. Potom vodu scedíme a vylejeme. Na masti opraž do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, popráš múkou a za stáleho miešania urob zápražku. Odstav hrniec z tepla, pridaj mletú papriku a premiešaj. Zalej základ vývarom, pridaj držky, rascu, pretlačený cesnak, bobkový list, korenie a soľ. Var približne 1 hodinu, kým držky nezmäknú. Pred dovarením pridaj medzi dlaňami rozmrvený majorán, povar ešte 5-7 minút a odstav. Podávaj s čerstvým chlebom.
Text a foto Karol Hrčka