Tie najlepšie nadýchané fánky
Potrebujeme:
- 380 g polohrubej múky
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 50 g stuženého tuku
- 1 lyžica cukru
- 2 dl kyslej smotany
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžica rumu
- olej
- 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie
Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.
Foto Depositphotos.com