Urobte si ghee, alebo inak prepustené maslo
Ak si chcete usmažiť naozaj vynikajúce vajíčka, urobte si ich na prepustenom masle, alebo ako sa moderne hovorí ghee masle. U nás nie sme veľmi zvyknutí smažiť na masle, lebo v horúcej panvici sa rýchlo prepáli, stmavne a zmení chuť. Spôsobujú to cukry a bielkoviny, ktoré maslo obsahuje. Pri vysokej teplote horia. Vyrobte si teda prepustené maslo, názov ghee pohádza z Indie. Ghee je ideálna kombinácia chutí., žiadne karcinogény, len vitamíny.
Ako na to? Kvalitné maslo rozpustite na panvici. Keď sa rozpustí a začne sa pomaly variť, odparí sa prebytočná voda a biele bublinky sa premenia na penu. Pevné častice ( mliečny cukor a proteín) začnú asi po 10 minútach tmavnúť.Vtedy odstavte z platne a preceďte cez niekoľko vrstiev gázy. Získate čistý tuk, ktorý skladujte v chladničke. Ak na takomto masle urobíte vajíčka, budú neprekonateľné!
Libuša Sabová
Foto Pixabay.com