Najlepšie gaspacho podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku
Paradajkám sa tento rok darí. Aj my máme v záhrade krásne plody, ktoré síce začali dosť neskoro zrieť, ale predsa. Určite vyskúšam tento recept naslovovzatého odborníka.
Potrebujeme:
- 1/2 kg paradajok
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 a 1/2 lyžice hladkej múky
- 1/2 l vody
- 2-3 guľôčky nového korenia
- 1 bobkový list
- 1 a 1/2 lyžice vegety
- 2 lyžice jablkového octu
- 2 a 1/2 lyžice kryštálového cukru
- 1 masox
- 2-3 strúčiky cesnaku
- majoránka
- bazalka
- soľ
- nastrúhaný syr
- opečený toast
Postup:
Cibuľu nakrájame a opražíme na oleji, pridáme pretlak, múku, zamiešame, krátko opražíme a zalejeme vodou. Povaríme a pridáme oblanžírované paradajky, stiahnuté zo šupky.Necháme pomaly variť asi 15 minút. Potom pridáme korenie, bobkový list, vegetu, ocot, masox, pretlačený cesnak, majoránku, bazalku a soľ. Varímu 15 minút. Vyberieme bobkový list a nové korenie. Ponorným mixérom dobre rozmixujeme. Podávame s nastrúhaným syrom a opečeným toastom. Môžeme ozdobiť pokrájanou čerstvou uhorkou.
text a foto Karol Hrčka