Práve som „dopiekla“ slivkový lekvár
Na dedine je dobre bývať. Okrem iného sú tu fajn ľudia, ktorí majú staré stromy a veľa ovocia, ktoré ani nestačia zjesť a spracovať a tak sa niečo ujde aj susedom. Dnes som dostala plnú tašku obrovských sliviek spolu s receptom, ako mám z nich upiecť lekvár. Veľmi sa mi do toho nechcelo, zase pripraviť poháre, vážiť, merať, umývať, ale keď som si tento recept prečítala zistila som, že je skoro bez roboty. Na pečený slivkový lekvár potrebujeme:
- 5 kg sliviek
- 3,5 dcl octu
- O,75 kg cukru
Slivky vykôstkujeme, pomelieme, ale ja som ich rozmixovala ponorným mixérom, pridáme cukor, ocot, zamiešame a dáme do rúry piecť. Pečie sa 2 až 3 hodiny, podľa toho, ako šťavnaté sú slivky stále pri 200 stupňoch.
Ja som sa bála, či slivky nebudú fŕkať a bude špinavá celá rúra, ale nebojte sa, on, ten budúci lekvár, si tam len tak prebubláva. Potom ho rozdelíme do pohárov, zaviečkujeme, obrátime na 5 minút viečkom nadol a hotovo!
Libuša Sabová