Aktuálne Zdravie 

Stačia nám v zimnom období len sezónne potraviny?

Chladné mesiace v roku so sebou prinášajú menej príležitostí na konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny. Viacerí, či už v dôsledku nadmerných povinností alebo povestnej ľudskej lenivosti, zabúdajú na pravidelný prísun ovocia a zeleniny. Dobiť „vitamínové baterky“ je však dôležité pre našu telesnú a duševnú pohodu. Ak nemáme možnosť zjesť jablko alebo mrkvu, 100% ovocný alebo zeleninový džús a pyré môžu byť vhodnou alternatívou. Viac prezradí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z RÚVZ v Bratislave.  

Všetci dobre vieme, že konzumácia ovocia a zeleniny je dôležitá. Priblížite nám dôvody, prečo? 

Ovocie a zelenina by mali tvoriť 1/3 nášho jedálnička. Sú významným zdrojom vitamínov, vlákniny, kyseliny listovej a minerálov, ako sú horčík a draslík. Myslite však aj na ich variabilitu a správnu kombináciu s inými zdravými potravinami. Dôležité je stravovať sa rozumne a vo vyvážanej miere. Kombinujte ovocie a zeleninu, tuky v podobe prírodných olejov a orechov, celozrnné produkty, bielkoviny v mliečnych výrobkoch, mäse, strukovinách a rybách. Obzvlášť myslite na pitný režim.

Stačia nám v zimnom období len sezónne potraviny?

Určite áno. Dôležité je vybrať si také, ktoré nám chutia. Nie je riešením konzumovať ovocie a zeleninu, ktoré nám sú proti srsti. V zimnom období stavte na koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu, červenú repu alebo zeler. Dajú sa perfektne kombinovať a spracovať tak v surovej, ako aj tepelnej úprave. Nezabudnite aj na kapustu ako bohatý zdroj vitamínu C a strukoviny. Z ovocia sú to tradičné jablko a hruška. Telo je prirodzene zvyknuté na tento typ potravín, nemusíme zbytočne „tlačiť na pílu“ a núkať telu citrusové alebo exotické plody.

V zime sa človek musí v obchode častokrát vynájsť. Má ovocie a zelenina svoje alternatívy, čo splnia výživové hodnoty?

Na splnenie jednej z piatich odporúčaných porcií ovocia a zeleniny je možné skonzumovať aj 100% džús alebo pyré. Mnohí to odmietajú zo strachu pred cukrom a konzervantmi. Podľa platnej právnej úpravy je však zakázané pridávať farbivá, umelé príchute alebo sladidlá do všetkých 100% džúsov. Podobne je to v prípade 100% pyré. Nájdete v nich vitamíny a prospešné mikroelementy. Napríklad taký paradajkový džús obsahuje viac lykopénu, než čerstvá paradajka. Je to skvelý antioxidant, ktorý zmenšuje riziko vzniku rakoviny.

Poskytovať telu 100% džúsy a pyré rôznych chutí môže byť jednoduchý a efektívny spôsob ako prirodzene doplniť jedálniček o cenné látky z ovocia a zeleniny.

 

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články