Slávnostné kačacie prsia k sedemdesiatke majstra kuchára Karola Hrčku
Sedemdesiatka to je už významné životné jubileum, ktoré treba náležite osláviť možno niekde v reštaurácií. Slávny kuchár Karol Hrčka však najradšej aj v takýto slávnostný deň varí sám. Tentoraz pripravil kačacie prsia s domácou žemľovou knedľou a dusenou červenou kapustou. Tu je jeho recept originál:
Kačacie prsia – narežeme kožu na 1/2 cm pásiky(pozor nie hlboko rezať)
Polejeme 1 pol.lyž.sojovky a dáme odležať do chladničky na 1-2 h.
Na pánvičku si dáme trocha oleja(1 pol.lyž.) rozpálime a kačicu kožou dole položíme na pánvicu a opečieme do chrumkava kožu, potom prsia otočíme posolíme ,okoreníme a opekáme asi 3 min ,potom prikryjeme pokrievkou a pomaly necháme ešte dopekať (cca:3 min.)Potom vyberieme ,zabalíme do alobalu a necháme odstáť 5-6 min.v alobalu. Po rozbalení ,narežeme ,dáme na tanier a podlejeme výpekom.
Dusená kapusta červená :
Do hrnca si dáme kryštál cukor (cca:2-3 pol. lyž.) a urobíme si karamel .
Keď je karamel hnedý tak pridáme 1 veľkú nakrájanú cibuľu ,rýchlo orestujeme aby nezhorkla a zalejeme asi 2 dcl vody. potom pridáme nakrájanú na rezance červenú kapustu ,pridáme trocha soli ,mletá rasca a prikryté dusíme do polomäkka .(cca:1/2 hod.)Potom pridáme asi 2 polievkové lyžice octu a ešte podusíme .
Domáca žemľová knedľa :
Nakrájame žemle, alebo rožky na kocky ktoré pokropíme asi mliekom 1 dcl,
pridáme 2 celé vajcia, orestovanú na kocky slaninku s 1 na drobno nakrájanou cibuľou ktorú orestujeme spolu so slaninkou ,ďalej pridáme asi 1 hrsť nakrájanej petržlenovej vnaťky ,trocha soľi ,trocha nastrúhaného muškátového oriešku ( nie veľa ) a 1 prášok do pečiva pečiva. Všetko premiešame a necháme 1/2 h odpočívať .Potom si dáme variť vodu .Na stôl si rozprestrieme potravinársku fóliu (1/2 m)pokvapkáme olejom a dáme na fóliu zmes na knedľu. Zrolojeme, boky zatočíme .
Potom tak isto si dáme na stôl alobal (1/2m) a dáme zrolovanú knedľu do alobalu ,zrolujeme a boky zatočíme. Takto knedle vkladáme do vriacej pripravenej vody a varíme pomaly 45min.Potom opatrne vyberieme v vody a po 20 min môžeme rozbaliť.
Text a foto Karol Hrčka