Slané pečivo zo smotanového cesta, lepšie ako z lístkového
Potrebujeme:
- 350g hladkej múky
- 250 g masla (nastrúhať)
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 200 g tvrdého nastrúhaného syra (môže byť aj údený)
- 1 žĺtok
- 1 balenie kyslej smotany
- 1 menšia lyžička soli
Na potretie:
- 1 vyšľahané bielko (nie úplne do tuha)
- syr
- sezam
- rasca
- postrúhaná mrkva
Postup:
Zo všetkých surovín spracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočinúť asi 30 minút. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme tyčinky, kolieska, štvorce, čo sa komu páči. Poukladáme na plech vyložený papierom, potrieme bielkom a posypeme podľa chuti. Pečieme na 200 stupňoch vo vyhriatej rúre cca 10 – 15 minút.
Text a foto Karol Hrčka