Škvarkové pagáče od Jarky
Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml kyslej smotany
- 50 g kvasníc
- 3 vajcia
- 500 g škvariek
- soľ
Postup:
Kvasnice rozmrvíme do smotany a na teplom mieste necháme napučať. Škvarky posekáme a zmiešame s tretinou múky. Kvások so zvyšnou múkou, s dvomi vajíčkami a soľou zmiesime na cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme a rozotrieme naň škvarkovú hmotu. Cesto poskladáme ako listovú obálku. Takto zložené cesto rozvaľkáme a opäť poskladáme. Postup trikrát opakujeme. Potom z cesta formičkou vykrajujeme pagáčiky. Ostrým nožom, alebo drôteným krájačom na vajíčka urobíme na povrchu mriežku. Pagáčiky uložíme na papierom vystlaný plech a asi hodinu necháme kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a v predhriatej rúre na 180 stupňov upečieme do zlata (cca 30 – 40 minút).
Text a foto Jarmila Zacher Pajpašová