Šišky bez droždia a oleja
Fašiangy si bez chutných šišiek nevieme ani predstaviť. Niekto si povie, veď ich robím len raz do roka, tak nech sú také aké majú byť. Ale ak ste nastúpili odtučňovaciu kúru po vianočných hodoch, bude lepšie, keď si svoje chuťové poháriky uspokojíte „diétnejšími“ šiškami.
Potrebujeme:
- 250 gramov mäkkého tvarohu
- 220 gramov hladkej múky
- 1 vajíčko
- 1 pl lyžica slnečnicového oleja
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva,
- štipka soli
- 1 dcl mlieka
Postup:
Najskôr zmiešajte suché suroviny. Potom pridajte všetky ostatné a vypracujte cesto. Dobre sa s ním pracuje, nelepí sa. Vytvorte z neho valec a pokrájajte na asi 12 častí. Každú vyformujte do tvaru šišky, v strede urobte dierku a poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Vrch potrite mliekom a dajte upiecť do rúry na 180 stupňov cca 25 – 30 minút. Hotové posypte cukrom a môžete plniť lekvárom, aký máte radi. Ja dávam ríbezľový.
Foto Depositphotos.com