Shakshuka – najlepšie pečené vajcia a je lepšia ako lečo
Je to typické stredomorské a severoafrické jedlo a môže sa jesť na raňajky, na obed, alebo aj na večeru. Toto jedlo môžete urobiť na šporáku, alebo ho môžete dokončiť aj v rúre. Sú to v podstate vajcia vo voňavej paradajkovej omáčke.
Potrebujeme:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 malá červená paprika nakrájaná na plátky, alebo kocky
- 1 paradajka nakrájaná na kocky
- 400 g rozdrvených paradajok
- 1 lyžicu pretlaku
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1 lyžička mletej papriky
- trošku štipľavej mletej papriky
- rasca
- 2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 4 vajíčka
Postup
Cibuľu opečieme na oleji, pridáme cesnak, nakrájanú papriku, po 1 minúte nakrájanú paradajku. Chvíľu povaríme a potom pridáme rozdrvené paradajky z konzervy a pretlak. Ďalej korenie, vývar, soľ, rascu, mletú papriku. Dusíme všetko spolu pri nízkej teplote, kým zmes nezhustne. Potom do zmesi urobte jamky vo veľkosti vajíčka a buď prikryte pokrievkou, alebo dajte do rúry zapiecť. Ale pozor, pri tomto jedle je veľmi dôležité, aby žĺtka zostali tekuté. Hotové jedlo posypeme petržlenovou vňaťou.
Fantázii sa medze nekladú. Do omáčky môžete pridať cuketu, fazuľu, klobásu…skrátka to, čo máte radi. Podávajte s čerstvým pečivom.
Ilustračná foto Depositphotos.com