Aktuálne Recepty 

Kvalitné víkendové raňajky – vajcia benedikt

Tento recept pochádza z Ameriky, ale aj u nás  je už  tiež veľmi obľúbený. My vám ho teraz ponúkame tak, ako vajcia Benedikt pripravuje veľmi populárna nemecká dvojica kuchárov Martina a Moritz, ktorí už veľa rokov spolu varia pre nemecké televízne stanice. Princíp je pomerne jednoduchý: opražené toasty z bieleho chleba, na tom šunka a na vrchu vajíčko s holandskou omáčkou! Úžasne chutná kombinácia, trošku zložitejšia na prípravu a tak niet divu, že si to človek radšej objedná v reštaurácii. Ale možno podľa receptu Martiny a Moritza si ich pripravíte…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Tvarohové pagáčiky, ktoré nevydržia dlho, lebo sa hneď zjedia

Sú ešte teplé, ale musela som ich rýchle odfotografovať, lebo tuším budem musieť urobiť ešte jednu várku, tak sa míňajú už teraz ráno. Potrebujeme: 250 g hladkej múky 250 g Smetolu 250 g tvarohu 1/2 kelímka kyslej smotany 1/2 lyžičky prášku do pečiva 1 lyžička soli 1 vajce + vajce na potretie Postup: Suroviny rýchlo spracujeme na homogénnu masu. Pripravíme si 2 plechy s papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, najlepšie teplovzdušný program. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme kolieska a ukladáme na…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Kvalitný šípkový džem podľa Ivety Vašíčkovej

Výroba takejto dobroty je dosť prácna, ale výsledok stojí za to! Šípky očistím od koncov, umyjem a dám variť asi na 10 minút. Potom rozmixujem a nechám stať 24 hodín. Na druhý deň prepasírujem cez husté sito. Do vzniknutej kaše pridám cukor, na 1 liter asi 500 g. Varím klasickým spôsobom bez zahusťovadiel dovtedy, pokým nie je hustý. Potom rozdelím do pohárikov a otočím hore dnom aspoň na pol hodiny. Prikryjem uterákom a nechám vychladnúť. Text a foto Iveta Vašíčková    

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Naša rodina je „lusková!“Teraz samozrejme čerstvé fazuľky priamo zo záhradky.

Ako ju robím? Fazuľku umyjem, nakrájam a  zalejem vodou, osolím a dám variť spolu s dvomi bobkovými listami. Mladučké, aké som nazbierala, sa varia asi 10 minút. Pridám očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky a varím ešte 10 minút. Osolím, okorením, pridám šľahačkovú smotanu. V 2 dcl vody rozhabarkujem 2 lyžice hladkej múky. Zahustím polievku. Nechám prevrieť a odstavím z platne. Nakoniec pridám veľkú hrsť nakrájaného kôpru, 2 lyžice cukru a 2 lyžice octu. Najlepšie chutí s chutnými párkami, alebo uvareným vajcom. Text a foto Libuša Sabová Foto Karol…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

V nedeľu budeme mať na obed pečenú kačicu. Ako ju robím?

Základom je dobre kačicu nasoliť deň pred pečením. Zvnútra i zvonka. Odložím v chlade. V nedeľu o 9,00 hod. rúru zapnem na 170 stupňov a keď je už vyhriata, kačicu podlejem trochou vody  (asi 2 dl) a prikryté vložím do rúry. Mám dobrý kameninový pekáč, ale ak nemáte pokrievku na váš pekáč, stačí prikryť alobalom. Po dvoch hodinách pečenia kačicu odokryjem, vylejem výpek a pečiem ešte hodinu. Ak nie je dostatočne chrumkavá, zapnem ma rúre „vietor“ a dopečiem. Lokše kúpim, ale na vlastnú kapustu si potrpím. Nakrájam jednu cibuľu a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dezert nášho detstva – vtáčie mlieko

Všetci sme ho milovali, tento jednoduchý a pritom fantastický dezert. Potrebujeme: 2 l studeného mlieka 6 vajec štipku soli 4 lyžice kryštálového cukru 2 vanilkové cukry 2 zlaté klasy 1 lyžica masla Postup: Zlatý klas rozhabarkujeme v troche mlieka. Oddelíme bielká od žĺtkov. Zvyšné mlieko vylejeme ho hrnca a pridáme žĺtka a zlatý klas. Za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Odstavíme a pridáme maslo. Bielká vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh. Do hotového riedkeho pudingu pridávame po lyžiciach sneh z bielkov.   Otáčame, aby sa prevaril zo všetkých strán.…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Máme výborný recept na domácu čalamádu

Našla som ho v starej maminej kuchárke. Potrebujeme: 2 kg kapusty 1 kg cibule 1 kg uhorky 1 kg papriky Nálev: 30 dkg cukru 1/2 l octu 1 nakladač 1 lyžička borken Postup: Zeleninu nakrájame krájačom na rovnaké kúsky, zalejeme nálevom a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame. Naložíme do pohárov buď do 4 menších, alebo jedného veľkého, zaviečkujeme a hotovo. Nesterilizujeme. Šalát vydrží pokiaľ sa nezje. Text LIS Foto Depositphotos.com

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes máme po dlhom čase na obed haruľu. Ako ju robíte vy?

Už som ju nerobila veľmi dlho hlavne preto, že keď má byť chrumkavá, napije sa veľa oleja. Kalorické jedlá teraz obmedzujeme, ale raz za čas? Prečo nie? Potrebujeme: 600 gramov zemiakov 2 vajcia 4 strúčiky cesnaku 3 polievkové lyžice hladkej múky 1 polievková lyžica majoránky 0,5 kávovej lyžičky vegety 0,5 kávovej lyžičky čierneho korenia olej alebo masť Najhoršia robota je nastrúhať zemiaky tak, aby ste do nich nepostrúhali aj hánky na prstoch. Na tom mám jeden trik. Oblečiem si starú koženú rukavicu a veselo môžem strúhať. Pridám ostatné ingrediencie a…

Zobraziť viac
Aktuálne Recepty 

Dnes sme dostali chuť na „pěry,“ teda knedle s čučoriedkami, posypané makom

Opäť som si listovala v maminej starej kuchárke Varíme chutno, zdravo a hospodárne z roku 1955 a oči mi padli na tento recept. Perky, alebo pěry, ako ich volala moja babka zo Záhoria, sme mávali dosť často a bolo to veľmi chutné jedlo, len sa muselo dávať pozor, aby ste pri jedení niekoho neofŕkali lekvárom.  Vnútri musel byť len slivkový lekvár a mama ich najčastejšie posypala  vlašskými orechmi a niekedy aj s makom. Suroviny: 500 g zemiakov uvarených v šupke 1 hrnček hrubá múka (múku pridávame podľa potreby) 1 vajce…

Zobraziť viac