Recepty na vynikajúce vianočné pečivo a vy môžete opäť súťažiť o produkty dr. Oetker
Ak by ste chceli na vianočné pečenie použiť produkty dr. Oetker od nás, pošlite na adresu sutaz@superbabky.sk text: chcem súťažiť.
Mikulášske makrónky
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba sušenia: asi 12 minút (1 plech)
Vystačí na: asi 25 zlepených kusov
Na cesto:
- 2 bielky
- 100 g cukru
- 100 g najemno namleté mandle
- 160 g práškového cukru
Na náplň:
- 150 g polotučného tvarohu
- 2 zarovnané KL mletej škorice
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 balenie Vanilkového struku „Bourbon“ Dr.Oetker
- 1 zarovnaná PL brusnicového džemu
Na ozdobenie:
- Zdobiaca tuba biela Dr.Oetker
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
- Na prípravu cesta vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Pridáme cukor a šľaháme, kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec zľahka vmiešame namleté mandle zmiešané s práškovým cukrom. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na plechy vyložené papierom na pečenie vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Plechmi niekoľkokrát pobúchame o podložku, aby sa makrónky zbavili vzduchových bublín. Makrónky necháme na plechu ešte asi pol hodiny schnúť. Vložíme do predhriatej rúry
a sušíme.
- Elektrická rúra: 150 °C
- Teplovzdušná rúra: 130 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Doba sušenia: asi 12 minút (1 plech)
- Makrónky necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne v mise vymiešame tvaroh so škoricou, vanilínovým cukrom a vyškrabanou dreňou zo struku. Náplň nanesieme na spodnú časť polovice makrónok. Do stredu nanesieme brusnicový džem. Povrch zvyšných makrónok ozdobíme tubou
a dozdobíme perličkami. Necháme krátko zaschnúť a zlepíme s druhou polovicou makrónok.
TIP:
Najemno namleté mandle je možné nahradiť mandľovou múkou.
Perníkové domčeky
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 8 minút
Vystačí na: asi 4 kusy
Na cesto:
- 200 g tekutého medu
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 75 g masla alebo margarínu
- 300 g hladkej múky
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL perníkového korenia
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
- 50 g mletých lieskových orieškov
Na ozdobenie:
Zdobiaca tuba biela Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
potravinársku fóliu
2 plechy na pečenie
tvrdý papier
Na prípravu cesta v kastróliku zahrejeme med s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, korením, citrónovou kôrou a orechami. Pridáme vychladnutú zmes a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi pol hodiny odležať.
2. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 5 mm. Na 1 domček si vytvoríme papierové šablóny s rozmermi podľa obrázka nižšie, do ktorých spravíme otvory rôznych tvarov. Pomocou šablóny vykrajujeme z cesta časti domčekov a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 8 minú
Po vychladnutí ozdobíme bielou tubou podľa vlastnej fantázie a časti domčekov tubou zlepíme. Necháme stuhnúť.
TIPY:
Na spestrenie môžeme domčeky ozdobiť Tubičkami na zdobenie 4 farby Dr.Oetker.
Domčeky budú krásne vyzerať, aj keď ich použijeme ako lampáše.
Silvestrovské minitortičky
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: 12 kusov
Na cesto:
- 160 g hladkej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 30 g preosiateho kakaa
- 1 zarovnaná KL mletej škorice
- 1 balenie Vanilkového struku „Bourbon“ Dr.Oetker
- 130 g cukru
- 250 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 1 KL octu
Na zlepenie a ozdobenie:
- 100 g malinového džemu
- 1 balíček Polevy de Luxe Dr.Oetker
- Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- formu na muffiny
- 12 papierových košíčkov na muffiny
- elektrický ručný šľahač
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, škoricou, dreňou z vanilkového struku a cukrom. Pridáme mlieko, olej a ocot a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Košíčky vložíme do formy a nanesieme do nich cesto. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút
- Tortičky necháme vychladnúť. Potom ich raz pozdĺžne prekrojíme a zlepíme džemom.
ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Povrch tortičiek polejeme a prikrášlime zdobením. Polevu necháme stuhnúť.
Karamelové rezy
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Na cesto:
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 80 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 100 ml mlieka
Na náplň:
- 1 balíček Originál puding karamelový Dr.Oetker
- 300 ml mlieka
- 40 g cukru
- 100 g orieškovej čokolády
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy mliečnej Dr.Oetker
- ½ balíčka Polevy svetlej Dr.Oetker
- 1 balenie Salted caramel crunch Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie (30 x 40 cm)
- elektrický ručný šľahač
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a vajcami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme múku zmiešanú so škrobom, kypriacim práškom, kakaom a orechami a spoločne s mliekom zapracujeme do cesta.
- Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút
- Upečený plát necháme vychladnúť.
- Na prípravu náplne uvaríme puding podľa návodu na obale, ale len s 300 ml mlieka a 40 g cukru. Puding odstavíme a nalámeme do neho čokoládu. Miešame tak dlho, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Plát prekrojíme a polovicu plátu prenesieme na podnos. Potrieme náplňou a zakryjeme druhou polovicou plátu.
- Na ozdobenie rozpustíme obe polevy podľa návodu na obale. Tmavú polevu rozotrieme na povrch plátu, ihneď pridáme svetlú polevu a pomocou vidličky vytvoríme vzory. Posypeme karamelom.