Pomôžu doplnky výživy poraziť koronavírus?
V súvislosti s aktuálnym nárastom vírusových ochorení, dostávam veľa otázok, ohľadom konkrétneho produktu, ktorý by posilnil imunitu. Ja však takýto produkt nepoznám, dovolím si tvrdiť, že nejaký zázračný produkt, ktorým ,,naštartujeme“ imunitu po pár dňoch užívania ako sľubujú niektorí výrobcovia doplnkov výživy, neexistuje. Posilniť imunitu sa dá len súborom opatrení, ktorými môžeme čiastočne zefektívniť prácu veľmi komplikovaného imunitného systému. To sa dá dosiahnuť napríklad pohybom na vzduchu, cvičením, dostatočným spánkom, pestrou kvalitnou stravou s dôrazom na zeleninu, ovocie, bylinky a koreniny.. a s doplnkami výživy to netreba preháňať, pretože môže prísť k nežiaducim interakciám v organizme alebo v lepšom prípade prídeme iba o peniaze bez efektu. Ešte začiatkom marca som napísala článok, ktorý je aktuálny aj teraz, verím, že opäť vám pomôže lepšie sa orientovať aspoň v otázkach okolo úpravy stravovania.
Vypuknutie ochorenia COVID-19 obrátilo náš svet hore nohami. Medzi mnohými ,,preventívnymi” opatreniami, posledných týždňov boli objemné nákupy nielen základných potravín ale aj výživových doplnkov, antipyretík, analgetík a nesteroidných antiflogistík. Nákupy sa zintenzívnili ako odpoveď na mediálne novinky, ktoré ,,zaručene pravdivo“ prinášali informácie o zázračných vyliečeniach jednotlivcov nakazených vírusom, po vysokých dávkach vitamínu C /rozumej 20gr denne orálne/ alebo o účinnosti zinku, ktorý v laboratórnych experimentoch dokázal zastaviť v bunkách množenie RNA vírusov /kombinácia zinku a pyritiónu v nízkych koncentráciách inhibuje replikáciu SARS koronavírusu (SARS-CoV)/. Zinok vo forme výživového doplnku sa používa ako podporná liečba pri osýpkach, pomáha pri zotavení sa z chrípky a prechladnutia vírusového pôvodu a tiež sa objavili úvahy o možnostiach zinku ovplyvniť ,,vstup“ koronavírusu do ľudského tela, po väzbe na ACE2 receptor.
V súčasnosti však chýbajú dôkazy o tom, že zinok môže blokovať väzbu koronavírusu na receptor ACE2. Štúdie na bunkách naznačujú, že to môže ísť o mierny inhibičný účinok, to sa však nepotvrdilo na zvieratách ani u ľudí. Zinok je nevyhnutný pre normálny vývoj a fungovanie mnohých imunitných buniek, na druhej strane nadmerné hladiny zinku, môžu potlačiť imunitu. Vzhľadom na kritickú úlohu, ktorú hrá v imunitnom systéme, môže aj mierny nedostatok narušiť imunitné funkcie a zvýšiť riziko bakteriálnej, vírusovej a parazitárnej infekcie.
Tu je na mieste otázka. Viete si predstaviť ako sa dostane do tela vírus a ako sa rozvinie infekcia?
Vírusy vo všeobecnosti fungujú tak, že ,,vtrhnú“ do telesných buniek hostiteľa, kde sa môžu replikovať a množiť sa. Vírus sa šíri kontaktom jednotlivca so sekrétmi infikovanej osoby /priamo alebo nepriamo/, t.j. infekčným aerosólom /sekrét + vírus/.
COVID-19, ochorenie, ktoré sa začalo v čínskom meste Wu-chan a rozšírilo sa po celom svete, sa šíri identicky. Posledný výskum uvádza, že ACE2 / Angiotensin converting enzyme 2/, enzým konvertujúci angiotenzín/ je funkčným receptorom pre COVID-19, na ktorý sa môže vírus ,,zachytiť a vstúpiť“ do ľudského tela.
Koronavírus vstupuje do ľudskej bunky prostredníctvom interakcie vírusového Spike proteínu /proteín S/ a receptora ACE2 na bunkovej membráne.
Ako koronavírus ,,infikuje“ ACE2?
Prvým krokom infekcie je, keď sa koronavírus naviaže na funkčný receptor na povrchu ľudskej bunky. Pre SARS-Cov a COVID-19 je týmto receptorom ACE2. ACE2 je exprimovaný v alveolárnych epitelových bunkách/pľúca/ a v enterocytoch tenkého čreva. Obidve sú primárnymi cieľovými bunkami pre koronavírusovú infekciu.
Povrchový S proteín koronavírusu sa viaže na receptor ACE2 v hostiteľskej bunke. Afinita RBD /receptor viažuca doména/ S-proteínu a ACE2 určuje citlivosť /susceptibilitu/ hostiteľa. S-proteín sa viaže na claw-like štruktúru ACE2. Väzba vytvára fúziu medzi vírusovou a hostiteľskou bunkovou membránou. RBD S-proteínu môže konštruovaná tak, aby modifikovala jeho väzobnú afinitu s ACE2.
Potenciálne liečby
Na základe interakcie medzi S-proteínom a ACE2 na bunkovom povrchu navrhli vedci niekoľko potenciálnych terapeutických látok na liečenie infekcie koronavírusom, napríklad využitím menších molekúl alebo protilátok, ktoré môžu blokovať väzbu S-proteínu a ACE2.
Koronavírus, ktorý sa objavil koncom roka 2019 je však pomerne ,,novým globálnym problémom“ a stále nám chýbajú podrobné štúdie, ktoré sa ho konkrétne týkajú. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne účinné produkty schválené príslušnými inštitúciami na liečbu alebo prevenciu. To však neznamená, že by mal byť ignorovaný význam všeobecných podporných a preventívnych opatrení a aktuálne pri absencii liečby tohto vírusu brať do úvahy potrebu nájsť alternatívne metódy na kontrolu šírenia choroby.
Môžeme za takéto metódy považovať suplementáciu doplnkami výživy a ak áno akými?
Nemôžeme ich považovať za alternatívny liek, avšak niektoré výživové doplnky môžu mať potencionálny prínos pri predchádzaní ochorenia napríklad ako podpora imunitného systému. Taktiež výberom jednotlivých potravín, správnym zostavením pestrej stravy, bohatej na niektoré látky a živiny, môžeme podporiť imunitný systém a zabezpečiť dostatočný príjem živín a ochranných látok pre organizmus.
Vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť s koronavírusom, ak ich práve nemáte dostatok
- vitamín C
Vitamín C je nevyhnutnou živinou a antioxidantom s množstvom dôležitých funkcií v tele. Nedostatok vitamínu C môže vyvolať vážne príznaky.
Vitamín C je mimoriadne dôležitý ako antioxidant vďaka svojej schopnosti neutralizovať radikály na báze kyslíka a dusíka a pretože tiež recykluje vitamín E a BH4- tetrahydrobiopterin, ktoré majú kľúčové antioxidačné a enzýmové kofaktorové funkcie. Prispieva k mnohým dôležitým enzymatickým reakciám vrátane tých, ktoré vedú k syntéze norepinefrínu, karnitínu, cholesterolu, aminokyselín a niekoľkých peptidových hormónov.
Vitamín C chráni mitochondriálnu membránu a DNA pred oxidačným poškodením je dôležitý pri syntéze kolagénu. Stabilizácia kolagénu vitamínom C je rozhodujúca pri produkcii spojivového tkaniva v rámci celého tela /kože, kostí, chrupavky, šliach, väzov, ciev, rohovky/.
Aktuálny odporúčaný denný príjem vitamínu C je 75 mg na deň pre ženy a 90 mg pre mužov. „Prípustná horná hranica príjmu orálne“ je stanovená pre dospelých na 2 g denne.
,,When the daily dose was increased from 200 to 2,500 mg, blood concentration increased from approximately 12 to 15 mg/L due to kidney clearance. Hence why some state that there is no justification for megadoses of vitamin C in healthy individuals.“ Viac https://selfhacked.com/…/need-know-vitamin-c-32-science-ba…/
https://www.tandfonline.com/…/full/10…/14787210.2020.1706483
Lipozomálna forma vitamínu C
https://selfhacked.com/blog/liposomal-vitamin-c/
• vitamín D
• zinok – https://selfhacked.com/blog/zinc-coronavirus/
https://www.fasebj.org/…/10.1…/fasebj.28.1_supplement.1067.4
• a selén
Doplnky, ktoré sa môžu použiť ako preventívne a prípadne prispieť k zmierneniu príznakov ochorenia koronavírusom
Kokosový olej – obsahuje nasýtenú mastnú kyselinu laurovú, protivírusové účinky má metabolit kyseliny laurovej – monolaurin. Vysvetlenie antivírusovej aktivity kyseliny laurovej a monolaurínu /spôsobujú rozpad vírusového obalu, môžu inhibovať štádium neskorého dozrievania v replikačnom cykle vírusu a môžu zabrániť väzbe vírusových proteínov na membránu hostiteľskej bunky/
https://www.icp.org.ph/…/the-potential-of-coconut-oil-and-…/
• kurkumín,
• echinacea – https://selfhacked.com/blog/health-benefits-echinacea/
• extrakt z čiernej bazy, cesnak, kvercetín
Rôzne druhy polyfenolov, flavonoidov ale tiež polyfenolov neflavonoidového typu ako napríklad stilben resveratrol. Medzi flavonoidy, ktorých názov rezonuje aktuálne médiami nájdeme aj taxifolín /dihydroquercetin/. Nachádza sa v mnohých základných potravinách rastlinného pôvodu ako sú cibuľa, zelený čaj, čokoláda, hrozno, atď. obsahuje ho tiež pestrec mariánsky.
https://japer.in/…/therapeutic-aspects-of-taxifolin-an-upda…
Pokiaľ konzumujeme denne dostatočné množstvo zeleniny, ovocia/500gr na deň/, mohli by sme mať v krvnej plazme dostatočnú koncentráciu týchto látok, ktoré pôsobia na organizmus ako antioxidanty a vykazujú antibakteriálny, antiseptický, protivírusový, antimykotický účinok.
Taktiež pomocou stravy a vybraných doplnkov môžeme podporiť inhibíciu interleukínu 6, zodpovedného za rôzne ochorenia. Interleukín 6 /IL6/ je prozápalový cytokín, ktorý sa vyznačuje rôznymi funkciami. Vykazuje aktivity v B-bunkách a T-bunkách a jeho produkcia je vyvolaná pri náhlych zápalových procesoch /IL6 je hlavným vektorom zápalu pľúc produkovaného Coronavirusom/ Hypoteticky by sme mohli tiež ovplyvniť niektorými stravovacími intervenciami, domácu liečbu COVID – 19.
Ktoré potraviny majú schopnosť znižovať v tele expresiu IL 6?
- Čierne korenie – pipper nigrum, vo všetkých farebných odtieňoch
• Piper longum a Piper cubeba
• Bobkové listy, muškátový orech, oregano, šalvia, Stavikrv vtačí
• Zelený, biely, jasmínový čaj je z rastliny Camellia sinensis /obsah polyfenolu EGCG epigallocatechin gallate/
• Všetky potraviny, ktoré obsahujú rezistentný škrob
https://www.rug.nl/…/medb…/pdf/currentopinion_meijer2010.pdf - Glutamín, trehalozu, vitamín D, probiotické kultúry z fermentovaných potravín, horčík, zinok,
• Pyrrolochinolin chinon /PQQ/ nachádzajúci sa v kiwi a materskom mlieku https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4196908/
• Nigella sativa- Černuška, čierna rasca aj vo forme oleja
• Kurkuma, sladké drievko, škorica, lovastatín z červenej ryže, boswelia serrata
• Apigenín, luteolín, resveratrol, kvercetín- všetky sa nachádzajú v zelenine, vo vňatiach, v červenom hrozne, cibuli, šalotke, pažítke o kvercetíne som veľa písala tu
• https://horecka.sk/2020/02/cibula-vyhodny-zdroj-kvercetinu/
• Omega 3 mastné kyseliny DHA a EPA nachádzajúce sa v morských rybách, morských živočíchoch, vajíčkach
• Rybí olej
Takže suma sumárum, veľa muziky v boji proti koronavírusu dosiahneme pestrou, kvalitnou stravou s dôrazom na zeleninu, ovocie, bylinky a koreniny. Nepreháňajte to s doplnkami výživy, pretože môže prísť k nežiadúcim interakciám v organizme. Nemenej dôležitou vecou, ktorú môžete urobiť, aby ste sa vyhli infekcii koronavírusom je, samozrejme zabrániť expozícii dodržiavaním najnovších odporúčaní zdravotníckych autorít a podniknúť kroky na udržanie zdravia vrátane dostatočného spánku, cvičenia a konzumácie zdravej výživy, ktorá zahŕňa primeraný ale nie nadmerný príjem základných živín, ako sú vitamíny C a D, ako je opísané vyššie. Podniknite tiež kroky na kontrolu hypertenzie a kolísania cukru v krvi pri diabetese, pretože tieto stavy sú spojené s vážnejším priebehom ochorenia, ak by ste sa infikovali.
https://www.fasebj.org/…/10.1…/fasebj.28.1_supplement.1067.4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3928210/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.25707
Autor Silvia Horecká Plešková
Foto Depositphotos.com