Plnená paprika. Toto jedlo muži milujú! Ako ju robím tomu svojmu?
Tak ten môj veľmi. A ja ju aj veľmi rada varím. Väčšinou v lete, lebo je to v našej rodine letné jedlo. Vtedy je paprika najchutnejšia, dobre vyzretá a niektorá má aj štipľavé žilky. Takú si môj manžel najradšej vyberie. Pretlak len môj vlastný, domáci.
Môj recept na plnenú papriku:
- 1 kg papriky
- 1/2 kg mletého bravčového pliecka
- 1 vrecúško uvarenej ryže
- 2 strúčiky cesnaku
- čierne korenie
- soľ mletá rasca
- majoránka
- mletá paprika
Na omáčku:
- 2 dcl oleja
- 5 lyžíc hladkej múky
- 1 l domáceho pretlaku
- soľ
- cukor
- 1 šľahačková smotana
Pomleté mäso zmiešam s ryžou a pridám všetko korenie a pretlačený cesnak. Presné množstvá vám nepoviem. Pridávam postupne a koštujem. Papriky očistím a tu je moja vychytávka:
Všetok „odpad“ z papriky ide do hrnca, v ktorom sa budú vo vode papriky variť. Do vody pridám soľ a naplnené papriky (je ich 11) varím asi 30 minút. Medzitým robím omáčku. Z oleja a múky spravím zásmažku, zalejem studenou vodou, dobre rozmiešam a potom už pridávam len vodu, kde sa varia papriky.
Potom pridám pretlak, smotanu, soľ, cukor, ale koľko, to vám nepoviem. Postupne, jazyk mám spálený, ale stále koštujem, až kým nemá vynikajúcu chuť. Medzitým sú papriky uvarené, pridám ich k omáčke, nechám prevrieť a hotovo!
Text a foto Libuša Sabová